آموزش دستور نامه رابرت به شورای عالی هماهنگی تشکلهای صنفی کشور
به پیشنهاد آقای مهندس حمید رضا سیفی عضو هیأت مدیره کانون عالی انجمنهای صنفی کارفرمایی ایران (کعاصکا) و ریاست محترم شورای عالی هماهنگی تشکلهای صنفی کشور، و با موافقت و استقبال اعضای محترم این شورا، مربی دستورنامه رابرت در بیست دقیقه اول هر یک از نشستهای عادی و علنی این شورا مبرمترین و پرمصرفترین قواعد پیشگزیدهی اداره مجامع تصمیمگیری را ـ که در کتاب دستورنامه رابرت مدون و مکتوب شده است - توضیح میدهد.
خاطر نشان میکند نمایندگانی از کانون عالی انجمنهای صنفی کارفرمایی ایران و استان تهران، اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران و استان تهران، اتاق تعاون ایران و استان تهران، اتاق اصناف ایران و استان تهران، کانون عالی انجمنهای صنفی کارگری ایران و استان تهران، کانون عالی شوراهای اسلامی کار ایران و استان تهران، مجمع عالی نمایندگان کارگری ایران و استان تهران، کانون عالی انجمنهای صنفی کارگری بازنشسته و مستمری بگیر ایران، کانون مرکزی بازنشستگان تأمین اجتماعی و کانون بازنشستگان شهرستان تهران همراه با ده نفر از مشاوران گوناگون به این نشستها دعوت میشوند.
هدف از آموزش این قواعد این است که بعد از آشنایی اعضا با مجموعهای از مبرمترین و بنیادیترین و پرمصرفترین قواعد پیشگزیده اداره مجامع تصمیمگیری، در آینده. نشستهای این شورا - در صورتی که تصویب شد - طبق قانون عرفی پارلمانی اداره شود. انتظار میرود اعضای این شورا بتوانند این قواعد را به مرور و به تدریج به تشکلهای متبوع خود نیز منتقل کنند.
با عنایت به ضرورت و اهمیت آشنایی اعضای تمام مجامع و شوراهای تصمیمگیری با این قواعد، در این صفحه، خلاصهی قواعدی که در هر جلسهی این شورا آموزش داده میشود، نقل خواهد شد. به این ترتیب، این صفحه، هر هفته روزآمد میشود.
درس اول: قواعد ناظر بر اصل رعایت ظاهر بیطرف رئیس جلسه
در دهمین اجلاس شورای عالی هماهنگی تشکلهای صنفی کشور که رأس ساعت ۱۷ روز یکشنبه ۸ آذر ماه ۱۳۹۴ به ریاست آقای حمید رضا سیفی دعوت به دستور شد، مربی پارلمانی نخستین درس خود را که قواعد ناظر بر اصل رعایت ظاهر بیطرف رئیس جلسه بود، اریه داد. بر اساس این اصل، رئیس جلسه باید به عنوان قاضی ، ظاهر بیطرف خود را حفظ کند و برای تحقق این اصل باید از حق خود برای دادن پیشنهاد، شرکت در مذاکرات و دادن رأی علنی صرف نظر کند.
البته، این اصل به این معنا نیست که رئیس جلسه حق دادن رأی یا شرکت در مذاگره و دادن رأی در شرایطی که یک رأی تعیین کننده خواهد شد ندارد، بلکه باید به صورت داوطلبانه از این حق صرف نظر کند و اگر شرکت در مذاکرات و دادن پیشنهاد برای او اهمیت داشت، در آن صورت باید به صورت موقت کرسی ریاست را ترک کند و به صحن بیاید و نایب رئیس و یا یک عضو دیگر را با موافقت مجمع به صورت رئیس موقت جای خود بگمارد.
بدیهی است که همین اصول و قواعد ساده نیز تبصرهها و توضیحهایی نیاز دارد که مربی دستورنامه به صورت مفصل برای حاضران در صحن توضیح داد.
در جریان نخستین جلسه آموزش دستورنامه رابرت، به صورت حاشیهای به قواعد دیگری نیز اشاره شد. برخی از آنها:
انواع مجامع تصمیمگیری که در آنها هم قانون عرفی پارلمان کاربرد دارد
اینکه مجامع تصمیمگیری محل تبلور ارادههای اعضای است و نه محل رأیگیری در مورد عقاید آنان.
فرق بین پرزیدنت، چیرمن و چیر
تعریف حقوق پارلمانی به مثابه یک زیرحوزه از دانش و فلسفه حقوق
توضیح شرایط مجامع تصمیمگیری
توضیح اصطلاح تساویسازی و تساویشکنی
شرایط تصویب یک پیشنهاد
گروه نويسندگان
مقالههاى اين نويسنده
- فایلهای صوتی نشستهای اجلاس مؤسس «سازمان حامیان تأسیس انجمنهای طراز نوین شهر و روستا»
- به سوی «ولایت مطلق مردم»
- فایلهای صوتی کارگاه آموزش دستورنامه (سواد دموکراسی) برای اعضای «جنبش پاکان»
- «دموکراسی آتنی» منتشر شد
- نطق افتتاحیه نخستین نشست اجلاس مجمع مؤسس سازمان حامیان تأسیس انجمنهای طراز نوین شهر و روستا
- [...]