كارگاه‌هاي آموزش دستورنامه رابرت (كادرها)

۲۸ مرداد: پایان تلخ بازی بدقاعده

۲۸ مرداد ۱۴۰۲
شنبه 19 اوت 2023 بوسيله‌ى گروه نويسندگان

مشاور پارلمانی انجمن «اصلاح ساختاری احزاب سیاسی» (اساس) به مناسبت فرا رسیدن ۲۸ مرداد ۱۴۰۲، طی بیانیه‌ای خطاب به دبیر این انجمن پیشنهاد کرد کمیته‌ای متشکل از ۹ نفر از اعضای این انجمن برای ارایه مشورت و نظارت بر یک کار تحقیقی با عنوان موقت: «۲۸ مرداد: پایان تلخ بازی بدقاعده» تشکیل شود. هدف از انجام این کار تحقیقی به اختصار در این بیانیه تشریح شده است.

متن این بیانیه کوتاه به نقل از رسانه الکترونیکی انجمن اساس در ادامه تقدیم می‌شود:

۲۸ مرداد: پایان تلخ بازی بدقاعده

دبیر محترم انجمن اصلاح ساختاری احزاب سیاسی (اساس)
جناب آقای سامان عصر‌پوران

۱. هر سال با فرا رسیدن ۲۸ مرداد خاطره پایان تلخ یک مقطع کوتاه از تاریخ معاصر ایران در ذهن‌ها زنده می‌شود که به دلایل گوناگون اقتدار دولت مرکزی تضعیف شد و گروه‌های اجتماعی فرصت یافتند تا در فعالیت‌های سیاسی مشارکت کنند. اما، باز هم به دلایل گوناگون، و از جمله و به ویژه، به دلیل فقدان مهارت تاریخی ساخت قواعد بازی مورد توافق و بازی در چارچوب همان قواعد، اوضاع شیر تو شیر شد و بازی بی قاعده، یا به عبارت بهتر: بازی بد‌قاعده، به هم ریخت و سرانجام قدرت‌های جهانی برای اعاده نظم مطلوب در امور داخلی مداخله کردند و شد آن چه نباید می‌شد.

۲. امسال ۷۰ سال از آن روز تلخ می‌گذرد و با هر شاخصی که ارزیابی شود، بازی سیاسی، اگر نه به همان اندازه، اما قطعاُ به مراتب شیر تو شیر‌تر و بدتر از آن زمان جریان دارد. آیا باز هم قدرت‌های جهانی باید مداخله کنند؟

۳. بدیهی است که طی این مدت‌ تمام ایرانیان «کاسه چه کنم؟» در دست، دنبال کشف علت‌العلل این گوریدگی در کلاف قواعد بازی بوده‌اند و به نظر می‌رسد، به مرور توجه هر چه بیشتری به این جنبه از موضوع جلب شده و خواهد شد.

۴. در چنین چشم‌اندازی است که نقش انجمن اصلاح ساختاری احزاب سیاسی (اساس) برجسته می‌شود.

۵. هدف اعلام شده «انجمن اساس» بازنگری قواعد بازی سیاسی در پرتو علم حقوق پارلمانی است که به مثابه یک شاخه تخصصی از علم حقوق، طی بیش از یک دهه گذشته، و با همت گروه بزرگی از فعالان سیاسی/اجتماعی در ایران ریشه گرفته است.

۶. یکی از برنامه‌های «انجمن اساس» نگارش کتاب‌های نقد و تحلیل ساختار حقوقی نظام سیاسی در پرتو علم حقوق پارلمانی به نحوی است که خوانندگان با علم حقوق پارلمانی و قواعد بازی پارلمانی نیز به مرور آشنا شوند و این قواعد به مثابه یک فرهنگ، فراگیر و همگانی شود.

۷. استحضار دارید که نخستین تجربه «اساس» در این زمینه، تهیه «راهنمای تأسیس حوزه‌های حزبی مستقل» است که مباحث مطرح شده پیرامون آن، به زودی در چارچوب طرح ملی «تجربه‌ یک جهش فرهنگی» در قالب یک کتاب مکتوب شده و در اختیار مجمع انجمن قرار خواهد گرفت.

۸. با عنایت به دستاوردهای قابل توجه «کمیته تدوین پیش‌نویس راهنمای تأسیس حوزه‌های حزبی مستقل» و با عنایت به نکات مذکور، پیشنهاد می‌شود:

کمیته‌ای ۹ نفره متشکل از آقایان ۱) دکتر مجتبی امیری، ۲) مهندس حامد سحابی، ۳) علیرضا هاشمی، ۴) کمال حسینی، ۵) محمد داوری، ۶) سامان عصر‌پوران، ۷) سجاد شول، ۸) مهندس شهرام حلاج، و ۹) داود حسین، به همین منظور تشکیل شود تا بر پژوهشی که در همین زمینه توسط مشاور پارلمانی انجام خواهد شد، نظارت کند و راهنمایی‌های مورد نیاز را در اختیار نویسنده این پژوهش قرار دهد.

خاطر نشان می‌کند،‌ هدف اصلی این پژوهش، نشان دادن بی‌قاعدگی‌ها در جریان آن بازی بدفرجام، و آموزش قواعد منطقی و عقلی بازی پارلمانی (بازی دموکراسی) است که علم حقوق پارلمانی درستی و عادلانه بودن آن‌ها را استدلال کرده است و در نتیجه می‌توان امیدوار بود تمام بازیگران به آن‌ها تمکین کنند. اما این بازی نیز مثل بازی فوتبال و والیبال، به تمرین‌های گروهی فراوان و به ساختارهای مناسب گوناگون نیاز خواهد داشت که انتظار می‌رود، «اساس» هسته اولیه سازمانی باشد که همراه با سایر انجمن‌های اصلی اختصاصی، در چارچوب انجمن اصلی، و «شورای عالی نهادهای مدنی»، روند تأسیس این ساختارهای طراز نوین در کشور را به پیش خواهند برد.

به امید آینده
مشاور پارلمانی
۲۸ مرداد ۱۴۰۲


پذيرش | تماس | نقشه‌ى سايت | | آمار سايت | بازديد كنندگان : 915 / 585211

 پيگيرى فعاليت سايت fa   پيگيرى فعاليت سايت اخبار ساخت جامعه‌های طراز نوین   پيگيرى فعاليت سايت انجمن اصلاح ساختاری احزاب سیاسی (اساس)   ?

سايت با اسپيپ درست شده است 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License