كارگاه‌هاي آموزش دستورنامه رابرت (كادرها)

هم‌اندیشی کادرها برای ادای سهم در نگارش قانون اساسی

ویرایش اول: ۱۲ مرداد ۹۷ در کانال کادرها، ویرایش دوم: ۲۰ مرداد ۱۲۹۷
شنبه 11 اوت 2018 بوسيله‌ى گروه نويسندگان

ایران پا به ماه یک زایمان تاریخی است. نوزادی که دیر یا زود - چه بسا زودتر از آنچه که تصور می‌شود - متولد خواهد شد، به شناسنامه‌ی جدید نیاز خواهد داشت. در نتیجه، روند نگارش یک قانون اساسی جدید، یا اصلاح قانون اساسی موجود کلید خواهد خورد. . .

کادرهایی که - کم و بیش - با رویه پارلمانی و دستورنامه رابرت به عنوان نظامی از قواعد و رویه‌های حاکم بر یک جامعه و انجمنی که اعضای آن حقوق برابر دارند، آشنا هستند می‌توانند نقش مهمی در روند تولید و تصویب یک قانون اساسی (یا یک اساسنامه‌ی) دموکراتیک ایفا کنند. به این ترتیب، ظرفیت بالقوه کادر‌ها کنار هر جریانی قرار بگیرد در موفقیت آن جریان نقش کلیدی بازی خواهد کرد.

با این مقدمه از کادرها خواسته می‌شود به عنوان یک تمرین و یک تکلیف درسی به پرسش‌های زیر بیاندیشند و در نشست‌های خود در مورد آن‌ها هم‌اندیشی کنند:

یک.

مهم‌ترین، مبرم‌ترین، و خطرناک‌ترین تصورات غلطی که در میان افکار عمومی ایرانیان معاصر نسبت به قانون اساسی (یا اساسنامه) رواج دارند کدام ‌ها هستند؟

دو.

این تصورات غلط چطور از مشروطه تا امروز تداوم داشته است؟ و چرا درک ایرانیان از قانون و نظام قانونی و قانون اساسی ناقص مانده و حتی به عقب برگشته است؟

سه.

آشنایی با رویه نظام پارلمانی، آنطور که در دستورنامه رابرت تشریح شده است، و به ویژه آشنایی با فلسفه حقوق - با رویکرد پوزیتویستی که در دستورنامه رابرت مورد بررسی قرار گرفته است- چه تأثیری در اصلاح این خطاها ایفا خواهد کرد؟

چهار.

آموزش مجموعه قواعد نظام پارلمانی - حتی تا آن حد که در دستورنامه رابرت آمده - به مردم عادی کاری دشوار است. چگونه می‌توان مبرم‌ترین، کلیدی‌ترین و خطرناک‌ترین تصورات غلط رایج بین مردم ایران نسبت به قانون اساسی و نظام حکومتی را شناسایی کرد و طی یک کارزار فرهنگی دراز مدت برای اصلاح آن‌ها کوشید؟

پنج.

در تمدن غرب - که عنصر اصلی آن عقل و تفکر استدلالی است - و از دوران طلایی یونان باستان شروع شده و از آنجا به روم و از روم به انگلستان و کشورهای انگلوساکسونی انتقال یافته و از طریق امبراتوری انگلیس جهانی شده - حکومت قانون در پی سربرآودن تفکر عقلی به وجود آمد. در حالیکه جامعه ما افتخار می‌کند که یک جامعه دینی است. با توجه به اینکه دین و باور به خدا هم می‌تواند عقلی یا غیرعقلی و خرافی باشد، آموزه‌های دستورنامه رابرت در گسترش تفکر عقلی به خصوص در جریان بحث‌های عمومی برای بازنویسی احتمالی قانون اساسی در آینده چه نقشی می‌تواند ایفا کند؟

- با احترام
- مربی دستورنامه رابرت
- جمعه. ۱۲ مرداد ۱۳۹۷. تهران


پذيرش | تماس | نقشه‌ى سايت | | آمار سايت | بازديد كنندگان : 445 / 574826

 پيگيرى فعاليت سايت fa   پيگيرى فعاليت سايت مقالات آموزشي   ?

سايت با اسپيپ درست شده است 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License