دومین پخش کتاب دستورنامه رابرت با مقدمه دکتر مصطفی معین برای دانشگاهیان
به همت آقای دکتر مصطفی معین، استاد دانشگاه علوم پزشکی و رئیس انجمن ایرانی اخلاق در علوم و فناوری، کتاب دستورنامه رابرت با عنوان «دستورنامه پیشنهادیِ انجمنها و جامعه دانشگاهی ایران» در تیراژ محدود تکثیر شد. قرار است این کتاب به اعضای مؤثر انجمنهای علمی و جامعه دانشگاهی اهدا شود تا ضمن معرفی این کتاب، نسبت به محلیسازی قواعد این کتاب در انجمنهای علمی و جامعه دانشگاهی نیز اقداماتی صورت بگیرد.
آقای دکتر معین در مقدمهای که بر این کتاب نوشته خاطر نشان کرده است:
از مهم ترین مسائل و مشكلات درونى انجمن ها و نهادهاى علمى و دانشگاهى ايران، عليرغم برخوردارى از پتانسيل عظيم پژوهشی، فقدان كارآيى و اثربخشى مطلوب در تحقق اهداف و مأموريتهای مصوب به دليل عدم توانايى جذب و مشاركت اعضاى خود در مراحل مختلف تصميم سازى و تصميم گيرى است. رفع اين نقيصه در گرو تأمين فرصتهای برابر و عادلانه، رعايت قانون و نظم و ديسيپلين، تأمين آزادى و استقلال رأى، حاكميت منطق عقلانى و ارزش های اخلاقى و احترام به حقوق اكثريت و اقليت در يك فرآيند دموكراتيك بحث و تبادل نظر و تصميم گيرى است. اين كتاب براى رفع همين نقيصه تدوين شده است.
بخش دیگر مقدمه به اختصار توضیح داده است که:
محتوای این کتاب پرحجم چیست؟ انواع مجامع تصمیمگیری، صرف نظر از اندازه و کارکرد اختصاصیاشان، چگونه از این کتاب استفاده میکنند؟ استفاده از این کتاب چه پیامدهایی خواهد داشت؟ و چرا انجمنهای علمی و پزشکی و هیأتهای علمی دانشگاهها به این کتاب نیاز مبرم دارند؟ و چگونه میتوان با سادهترین روش ممکن و به تدریج، این قواعد را در مجامع تصمیمگیری محلیسازی کرد و، پس از این مرجله، برای تحقق استقلال پروفشنال (حرفهای) دانشگاهها، و بازآفرینی پروفشنها از شبهپروفشنهای دولتی فعلی به صورت کارآمد و اثربخش اقدام نمود و، به این تریب، موانع ساختاری فرا راه حرکت جامعه به سوی افقهای انسانیمتعالیتر را از پیشپا برداشت؟
خاطر نشان میکند پیش از این، کتاب دستورنامه رابرت با همت و پیشگفتار آقای مهندس محمد عطاردیان رئيس هیأت مدیره کانون عالی انجمنهای صنفی کارفرمایی ایران در شمارگان محدود تکثیر و بین اعضای مؤثر تشکلهای کارفرمایی پخش شد. هدف این بود و هست که به مررو و در صورت فراهم شدن شرایط نسبت به بازآفرینی ساختاری کانون عالی کارفرمایی بر اساس تجربههای کسب شده از روند محلیسازی این قواعد در ایران اقدام شود.
قرار است این کتاب با پیشگفتار گروه حامیان تأسیس انجمن «اصلی» نیز به زودی تکثیر شود تا به مؤسسان این انجمن تقدیم شود. در این پیشگفتار، هدفها و برنامههای پیشنهادی انجمن توضیح داده میشود که البته باید به تصویب مجمع مؤسس انجمن «اصلی»برسد.
متن کامل پیشگفتار آقایان دکتر معین و مهندس عطاردیان به زودی در همین وب سایت منتشر خواهد شد.
آقایان دکتر معین و مهندس عطاردیان از اعضای گروه حامیان تأسیس انجمن اصلی هستند. این گروه ۱۱ نفر عضو دارد و به همیت آنان نخستین نشستهای هم اندیشی برای محلیسازی این قواعد در ایران در سال ۱۳۹۱ برگزار شد.
مذاکراتی در جریان است تا ویرایش دهم دستورنامه رابرت، پیش از چاپ عمومی ویرایش یازدهم آن، با حمایت سازمانهای مختلف تکثیر و نسبت به محلیسازی قواعد مندرج در کتاب در آن سازمانها اقدام شود.
تجربهها نشان داده است که این کتاب بدون توجه به بیش از یک دهه تجربه مستمر و خلاق در امر محلیسازی این قواعد در سازمانهای متنوع و متعدد ایرانی، قابل استفاده نخواهد بود.از همین رو، هدف از تأسیس انجمن اصلی نیز، از جمله این است تا فضایی برای آموزش و تمرین این قواعد برای فعالان حرفهای جامعهسازی فراهم آورد تا به تدریج این مهارتها در سراسر کشور نشت کند.