نخستین پخش ترجمه فارسی کتاب دستورنامه رابرت همزمان با برگزاری مجمع عمومی عادی کانون عالی انجمنهای صنفی کارفرمایی ایران (کعاصکا)، که عصر روز یکشنبه ۱۲ آذر ماه ۱۳۹۶ در سالن اجتماعات انجمن شرکتهای ساختمانی در تهران برگزار شد، در اختیار علاقمندان قرار گرفت. این کتاب با مقدمه آقای مهندس محمد عطاردیان، بنیانگذار کانون عالی انجمنهای صنفی کارفرمایی ایران، در ۲۰۰ نسخه تکثیر شده و در اختیار علاقمدان قرار گرفته است.
گفتنی است که این کتاب در سال ۱۳۹۸ نیز با مقدمه آقای دکتر مصطفی معین در تیراژ ۱۰۰ نسخه تکثیر شده و به علاقمندان فعال در انجمنهای علمی هدیه داده شده است.
در همان سال، سومین پخش این کتاب نیز با مقدمه آقای دکتر عیسی امینی رئیس وقت هیأت مدیره کانون وکلای مرکز در ۱۰۰ نسخه تکثیر شد و در اختیار مسؤلان کانونهای وکلای سراسر کشور قرار گرفت.
خاطر نشان میکند، قرار است این کتاب به صورت همگانی از سوی انتشارات اختران منتشر شود.
علاقمندان به این کتاب میتوانند از طریق تلفن ۰۲۱۸۸۹۱۱۰۱۷ با دفتر کادرها تماس بگیرند. دقتر کادرها برای ارایه انواع خدمات آموزشی و مشاورهای در این زمینه آماده است.
(این مقدمه روز یکشنبه ۲۲ آبان ۱۳۰۱ بازنگری شده است)
گزارش زیر به صورت مفصلتر به تلاشهایی که صرف توزیع این کتاب شده است پرداخته است:
عصر روز سهشنبه ۲۶ مرداد ماه ۱۳۹۵ گروهی از دانشجویان دانشگاههای هنر، خواجه نصیر، علامه طباطبائی، علم و صنعت و امیرکبیر (دانشگاههای خمسه تهران) در دومین نشست آموزش و تمرین قواعد دستورنامه رابرت در دفتر کادرها شرکت کردند. گزارش تصویری نشست نخست این کارگاه را در اینجا ملاحظه فرمایید.
در بخش نخست این کارگاه، مربی دستورنامه رابرت بعضی از قواعد ناظر بر اداره مجامع و شوراهای تصمیمگیری را همراه با دلایل عقلی آنها برای حاضران در کارگاه تشریح کرد. وی در این بخش از توضیحهای خود روی این نکته اصرار داشت که موضوع بحث او در قلمرو دانس و فلسفه حق قرار میگیرد و کارورزان نباید مطالب مطرح شده را با مباحث مدیریتی خلط کنند. هرچند بین این دو حوزه از علوم انسانی همپوشانیهای زیادی وجود دارد و موفقیت در ساخت یک سازمان فسادناپذیر و مبتنی بر قانون عادلانه، داشتن مهارتهای متعددی است که کسب آنها نیاز به صرف زمان و تمرینهای فراوان خواهد داشت. مربی دستورنامه رابرت در ادامه این بخش از صحبتهای خود تأکید کرد که حقوق پارلمانی زیرشاخهای از دانش حق است و موضوع آن توضیح و تبین فلسفی حقوق اکثریت، اقلیت، غاپبان و افراد در یک جامعه و انجمن، و رعایت تمام این حقوق با هم و به شکل متوازن - بر اساس وزن آرا - و به شیوهی عادلانه است. و آنچه که به این روش کاملاً عادلانه تصویب شود، قانون است و اخلاقاْ روا، و رعایت آنها عین فضلیت خواهد بود.
در بخش دوم کارگاه، مربی دستورنامه رابرت اعلام کرد لازم است برای تمرین قواعدی که کارورزان در کارگاه فرامیگیرند یک تصمیم یا یک سند به عنوان تمرین، و طبق قواعد دستورنامه رابرت، تدوین شود و تا پایان کارگاه به تصویب برسد. وی در ادامه توضیح داد که به همین منظور، از آقایان فرهنگ کاشانی، سامان عصرپوران و حسن ایقانی که در کارگاه دانشجویان در سال ۱۳۹۳ هم شرکت کردهاند خواسته است که در این قسمت از برنامه تمرینی و نمایشی کارگاه به مربی دستورنامه رابرت کمک کنند. این قسمت از کارگاه که با استقبال بیشتر کارورزان مواجه شد، پیشنهاد تمرینی آقای فرهنگ کاشانی مبنی بر «تدوین و تصویب آئیننامه تشکلهای خمسه» مورد بررسی قرار گرفت. قرار است - به همین ترتیب - متن قسمنامه تشکلهای پنجگانه به صورت آموزشی تدوین و تصویب شود.
خاطر نشان میشود به زودی گزارش آموزشی از بعضی از نکات مطرح شده در دومین نشست کادر دانشجویان خمسه در همین وب سایت منتشر خواهد شد. اما نقداْ و در ادامه گزارش تصویری آن نشست تقدیم میشود. برای تماشای عکسها در قطع بزرگتر و به صورت پی در پی، لطفاْ روی آنها کلیک فرمایید:
عصر روز سهشنبه ۱۹ مرداد ماه ۱۳۹۵ بیست و هشت نفر از دانشجویان دانشگاههای هنر، خواجه نصیر، علامه طباطبائی، علم و صنعت و امیرکبیر (دانشگاههای خمسه تهران) در نخستین نشست کارگاه آموزش دستورنامه رابرت شرکت کردند. قرار است این نشستها سهشنبه هر هفته در دفتر کادرها برگزار شود و طی شش نشست، مفاهیم، مبانی و اصول بنیادین قانون عرفی پارلمانی و مبرمترین و پرمصرفترین قواعد دستورنامه رابرت برای شرکت کنندگان در این کارگاه تشریح شود.
گفتنی است که نخستین گروه از دانشجویان دانشگاهها در سال ۱۳۹۳ برای آموزش قواعد اداره جلسات در دفتر کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت (دفتر کادرها) شرکت کردند. به تشویق بعضی از همان دانشجویان بود که در مرداد ماه ۱۳۹۴ گروهی از دانشجویان ارومیه برای آشنایی مقدماتی با این قواعد در کارگاه دیگری در دفتر کادرها حضور یافتند. سومین موج استقبال از دستورنامه رابرت نیز به تشویق همان دانشجویان به راه افتاده است که قبلاً با دستورنامه رابرت آشنا شدهاند و کارآیی و اثربخشی این قواعد را در اداره بهتر مجامع و شوراهای تصمیمگیری تجربه کردهاند. آقای فرهنگ کاشانی دانشجوی دانشکده برق دانشگاه خواجه نصیر در نطق کوتاه خود در ابتدای نخستین نشست کارگاه دانشجویان به تجربههای مثبت خود از آشنایی با قواعد اداره جلسات تصمیمگیری اشاره کرد و از آنان خواست که برای موفقیت در فعالیتهای گروهی، این قواعد را بیاموزند و تمرین کنند.
آقای سامان عصربوران نیز که دانشجوی هوای فضای دانشگاه خواجه نصیر و دبیر موقت انجمن در دست تأسیس نویسندگان و مترجمان ادبیات پارلمانی است، نقش مثبتی در تشویق دانشجویان به آموزش قواعد اداره جلسات تصمیمگیری ایفا میکند.
در نخستین نشست کادر دانشجویان دانشگاههای خمسه تهران، مربی دستورنامه رابرت تلاش کرد تا در بخش نخست کارگاه، تصویری عمومی و کلی از تاریخچه قانون پارلمان به عنوان مجموعه قواعدی که طی قرنها و به مرور در تمدن غرب ساخته و پرداخته شد ارایه دهد تا شرکت کنندگان در کارگاه دریابند چرا قانون پارلمان را باید به مثابه قواعد پیشگزیده بازی دموکراسی در نظر بگیرند و چطور طبق همان قواعد میتوانند به هر نحوی که گروهشان خواست آنها را اصلاح و یا ابطال کنند. در بخش دوم کارگاه نیز قواعد ناظر بر اصل حفظ ظاهر بیطرف رئیس در مجامع تصمیمگیری مطرح شد. در این بخش از کارگاه نیز مربی دستورنامه کوشید تا پیامدهای ناشی از عدم آشنایی با این قواعد را در تجربههای اجتماعی دانشجویان بازشناسی کند و توضیح دهد که چرا حل این مشکلات مبرم احتماعی مستلزم آشنایی جامعهها و انجمنهای ایرانی با این قواعد و رعایت آنها خواهد بود.
دومین نشست این کارگاه روز سهشنبه ۲۶ مرداد ماه ۱۳۹۵ از ساعت ۴ تا ۶ بعد از ظهر در دفتر کادرها برگزار خواهد شد. علاقمندان به شرکت در این کارگاه میتوانند با آقای سامان عصرپوران تماس بگیرند (۰۹۱۹۲۹۹۴۶۸۷).
در ادامه گزارشی تصویری از این کارگاه تقدیم علاقمندان میشود:
کارگروه مشاوران فرهنگی اجتماعی ستاد هماهنگی شورایاران تهران در نشست روز سهشنبه خود (۱۹مردادماه ۱۳۹۵) سه پیشنهاد را به تصویب رساند که در صورت تصویب آنها در مجمع مشاوران ستاد هماهنگی شورایاران تهران، زمینه برای آموزش و ترویج قواعد دستورنامه رابرت در میان شورایاران تهران بیش از پیش فراهم خواهد شد.
گفتنی است در حال حاضر نیز تعداد قابل توجهی از شورایاران تهران با شرکت در کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت با قواعد اولیهی اداره مجامع تصمیمگیری گروهی تا حدی آشنا شدهاند و به ضرورت و اهمیت آموزش و ترویج این قواعد در میان شورایاران پی بردهاند. با این همه، تصویب و اجرای پیشنهادهای سه گانه کارگروه مشاوران فرهنگی اجتماعی ستاد هماهنگی شورایاران تهران در ترویج سریعتر این قواعد در میان شورایاران و سایر شهروندان تهرانی تأثیر قابل توجهی خواهد گذاشت.
گزارشی که در ادامه تقدیم میشود، به بهانهی این خبر مسرتبخش میکوشد تا به اختصار تاریخچه شکلگیری قواعد کار پارلمانی را در جهان و روند ترویج این قواعد را در ایران امروز توضیح دهد. با هم این گزارش را میخوانیم:
به ابتکار و همت جناب آقای اصغر تک دهقان قائم مقام محترم مدیرعامل شرکت بایاسیلندر - تولیدکننده کپسولهای آتشنشانی - برای نخستین بار در ایران این فرصت تاریخی فراهم آمد تا محلیسازی قواعد دستورنامه رابرت در یک بنگاه تولیدی تجربه شود. به همین منظور، روز یکشنبه ۱۳ تیر ماه ۱۳۹۵ نخستین نشست کارگاه آموزش دستورنامه رابرت به گروهی از مدیران کارخانه بایاسیلندر در آبیک قزوین برگزار شد و قرار است اصول و مبانی اولیه قواعد دستورنامه رابرت طی حدود ده جلسهی آتی - که روزهای یکشنبه برگزار خواهد شد - برای کارورزان در کارگاه تشریح شود. پس از این مرحله مقدماتی است که تلاش خواهد شد روند تصمیمسازی و طراحی ساختار و فرآیندهای جاری و نوسازی مداوم آنها در کارخانه، طبق روش عرف پارلمانی و بر اساس خرد جمعی صورت پذیرد.
به همت انجمن علوم اجتماعی دانشکده شهدای مکه دانشگاه فرهنگیان روز سهشنبه ۷ اردیبهشت ۱۳۹۵ نمایشگاه معرفی «دستورنامه رابرت» در سالن اجتماعات این دانشکده برگزار شد و مترجم کتاب و مربی دستورنامه رابرت که به دعوت جناب آقای پرویز انصاریراد سرپرست محترم مرکز آموزش عالی شهدای مکه در این نمایشگاه حضور یافته بود در سخنرانی خود با عنوان «مشکل استراتژیک، تحلیل استراتژیک و راه حل استراتژیک» به معرفی این کتاب و تشریح آموزش قواعد این کتاب به دانشآموزان دوره دبیرستان به عنوان راه حل استراتژیک یک مشکل استراتژیک پرداخت که به ادعای وی عامل اصلی تداوم تمام مشکلات اجتماعی ناشی از فشل بودن سازمانهای اجتماعی در ایران معاصر است. وی در این سخنرانی از معلمان نسل آینده دانشآموزان که در سالن حضور داشتند تقاضا کرد که اگر با کالبدشکافی مشکلات غیرطبیعی ایران امروز به درستی این تحلیل استراتژیک اعتقاد پیدا کردند قسم یاد کنند که در جریان عمل قواعد پیشگزیده تصمیمگیری عادلانه و منصفانه گروهی را به دانشآموزان آموزش بدهند و نسلی را تربیت کنند که بتواند در طول جریان تعیین حق سرنوشت گروهی و اعمال حق الناس اصل عدالت را محقق سازد. هرچند انتظار میرود اعضای محترم انجمن علومی اجتماعی دانشکده شهدای مکه متن کامل این سخنرانی را از نوار پیاده کرده و به نحو مطلوب در اختیار اعضای انجمنهای دانشجویی علوم انسانی قرار دهند و به این ترتیب دستگاه مفهومی لازم برای فهم بحران معاصر را برای آنان فراهم آورند، با این حال، گزارش فشرده آن سخنرانی در همین وبجا به زودی در اختیار علاقمندان قرار میگیرد [2]. در ادامه گزارش نمایشگاه معرفی دستورنامه رابرت تقدیم میشود: