كارگاه‌هاي آموزش دستورنامه رابرت (كادرها)

حزب پست‌مدرنیستی دهه‌ی هشتادی‌ها

۲۸ آبان ۱۴۰۱
پنج شنبه 17 نوامبر 2022 بوسيله‌ى گروه نويسندگان

به نظر می‌رسد - کم و بیش - مانند دهه‌ی چهلی‌ها؛ که علیه جبهه‌ی ملی، نهضت آزادی و حزب توده عصیان کردند و پرجم مبارزه مسلحانه: هم استراتژی هم تاکتیک را برافراشتند، دهه‌ی هشتادی‌ها هم علیه جبهه فشل اصلاحات دست به عصیان زده‌اند و این بار با پرجم «زن، زندگی و آزادی» وارد میدان می‌شوند. حتی اگر بین این دو عصیان جوانی شباهت‌هایی وجود داشته باشد، با این همه: میان ماه من با ماه گردون، تفاوت از زمین تا آسمان است. سلسله یادداشت‌هایی که با عنوان موقت: «حزب پست‌مدرنیستی دهه‌ی هشتادی‌ها» تقدیم خوانندگان می‌شود، تلاش می‌کند با عنایت به تجربه‌ی مبارزات سیاسی کادرهای قدیمی در دو نظام سلطنتی و فقاهتی، تجربه‌ی نوینی را برای سازماندهی به دهه‌ی هشتادی‌ها معرفی کند که به نظر می‌رسد علیه هر نوع ساختاری عصیان کرده‌اند. در نتیجه، این رساله که قرار بود با عنوان پیش‌نویس راهنمای تأسیس حوزه‌های حزبی مستقل،‌در کمیته‌ای که به همین منظور سازماندهی شده بود تهیه شود و برای تصویب نهایی در اختیار مجمع انجمن اصلاح ساختاری احزاب سیاسی (اساس) قرار بگیرد، از این پس با این عنوان جدید، به صورت مستقیم و از طریق این وب‌سایت در اختیار علاقمندان قرار می‌گیرد.

لازم به یادآوری است که مخاطبان این سلسله یادداشت‌ها دهه‌ی هشتادی‌ها نیستند بلکه گزارش تأملاتی است برای رسیدن به سندی مناسب برای آنان که بعداَ نوشته خواهد شد. باشد که رساله نهایی مقبول طبع جوانانی قرار بگیرد که ققنوس‌وار از خاکستر مبارزان قدیمی سربرآورده‌اند . . .

فرصت تاریخی برای ساختن نظام نوین

در سیزدهمین نشست کمیته تدوین پیش‌نویس «راهنمای تأسیس حوزه‌های حزبی مستقل» که شامگاه چهارشنبه ۲۵ آبان ۱۴۰۱ برگزار شد، پس از تحلیل دوره تاریخی نوینی که در پی قتل مهسا امینی شروع شده است، این نکته کلیدی مطرح شد که می‌بایست وضعیت در حال انکشاف را به مثابه یک فرصت تاریخی برای ساختن نظام اجتماعی نوین بر اساس گفتمان مبتنی بر علم حقوق پارلمانی تلقی کرد و در پرتو درک ظرفیت‌های بالقوه عظیمی که در دورن این وضعیت در شرف انکشاف نهفته است، با سرعت هرچه تمام‌تر نسبت به روزآمدسازی تاکتیک‌ها در راستای هدف‌ استراتژیک کادرها دست به اقدام زد.

هدف استراتژیک اعلام شده کادرها: ۱) آموزش، تمرین و ترویج قواعد دستورنامه رابرت از طریق تأسیس انجمن‌ اصلی و؛ ۲) شناسایی مشکلات ساختاری ناشی از عدم آشنایی مردم ایران با علم حقوق پارلمانی و؛ ۳) تربیت مربیانی است که بتوانند به مردم کمک کنند تا به مرور این مشکلات ساختاری را برطرف سازند.

منظور از «علم حقوق پارلمانی» نیز، شاخه‌ای تخصصی از علم و فلسفه حق است که حقوق افراد، اکثریت، اقلیت، و غائبان در هر مجمع تصمیم‌گیری را در ارتباط متقابل با یکدیگر و به صورت متوازن و بر اساس وزن برابر رأی اعضا، تبیین، و درقالب قواعد صوری و انتزاعی استدلال و تشریح می‌کند به نحوی که با رعایت آن‌ها، عادلانه بودن فرایند تصمیم‌گیری گروهی تضمین می‌شود و در نتیجه، تمام مشکلات تصمیم‌گیری گروهی که ناشی از فقدان قواعد مورد توافق تمام اعضای یک مجمع است، برای همیشه خاتمه می‌یابد. و البته، مشکلات اصلی و واقعی که مربوط به ساختن جامعه‌های کارآمد و اثربخش است تازه شروع خواهد شد، اما با این تفاوت مهم که تازه در مجامعی که طبق این قواعد رفتار می‌کنند، امکان خلق خرد جمع فراهم می‌آید.

در ادامه گفتگو و ضمن اشاره به بعضی از امکانات بالقوه‌ای که خیزش «زن، زندگی و آزادی» فراهم آورده است، از جمله به این نکته اشاره شد که با عنایت به حضور فعال و پر انرژی و دور از انتظار دهه‌ی هشتادی‌ها برای مشارکت در قدرت سیاسی و ساختن نظام نو، کاملاَ ضروری به نظر می‌رسد که رویکرد اعضای کمیته نسبت به تهیه جزوه راهنمای تأسیس حوزه‌های حزبی مستقل نیز متناسب به این تحول تاریخی، به صورت بنیادین دگرگون شود و این جزوه راهنما به نحوی تهیه و توزیع شود که بتواند به دهه‌ی هشتادی‌ها کمک کند تا نقش تاریخی خود را - حتی‌المقدور - به نحو شایسته‌تر ایفا کنند.

فوریت

با توجه به سرعت فزاینده تحولات بسیار ضروری است که در روش تهیه و تصویب جزوه راهنمای تأسیس حوزه‌های حزبی مستقل تجدید نظر شود.

خاطر نشان می‌کند با توجه به رکود و سکون حیرت‌انگیزی که تا پیش از خیزش اخیر بر فعالان اجتماعی حاکم شده بود، روند تدوین و تصویب جزوه راهنمای تأسیس حوزه‌های حزبی مستقل نیز - بنا به شرایط - به کندی جلو می‌رفت. در سیزهمین نشست کمیته تدوین پیش‌نویس این پیشنهاد به تصویب رسید که حزوه راهنمای مورد نظر، با سرعت نوشته شود و بدون بررسی و تصویب در کمیته و مجمع انجمن اساس در اختیار دهه‌ی هشتادی‌ها قرار بگیرد. بدیهی است که نشست‌های کمیته می‌تواند و لازم است که همچنان به صورت هفتگی برگزار شود، و مطالب نوشته و منتشر شده را مورد بررسی و نقادی قرار دهد و به ارتقای کیفیت مطلب مدد برساند.

خصوصیات دهه‌ی هشتادی‌ها

سرانجام در بخش پایانی سیزدهمین نشست کمیته تدوین پیش‌نویس راهنمای تأسیس، پرسش‌هایی از این دست مطرح شد که : دهه‌ی‌ هشتادی‌ها چه خصوصیاتی دارند؟ برداشت آنان از حزب، سازمان، و فعالیت سازمان‌‌یافته سیاسی - احتمالاَ - چگونه است؟ چه خطرات مهلکی در کمین شوق و ذوق و انرژی عظیم آنان نشسته است؟ چگونه می‌توان و ممکن است به آنان کمک کرد تا مواضب خطرات بالقوه‌ای که خیزش آنان را تهدید می‌کند باشند؟ و به خصوص، با توجه به اینکه قواعد قانون عام پارلمانی نسبتاً پیچیده است و با شرایط فعلی دهه‌ی هشتادی‌ها کم‌ترین سازگاری را ممکن است داشته باشد، چگونه و با چه زبانی و با چه روشی باید آنان را نسبت به ضرورت سازماندهی دموکراتیک متقاعد ساخت؟

مسائلی از این دست بسیار زیاد هستند و توجه جدی را می‌طلبند. به همین خاطر، به نظر می‌رسد شایسته است سلسله یادداشت‌های «حزب پست‌مدرنیستی دهه‌ی هستادی‌ها»، به تدریح نوشته شود. به همین خاطر، قرار شد، قسمت‌های نوشته شده در کمیته تدوین پیش‌نویس مورد بررسی قرار بگیرد و نسبت به مطالب قسمت بعدی نیز - حتی‌المقدور - هم‌اندیشی تداوم داشته باشد.

پس، تا قسمت بعدی این نوشته، فعلا بدورد.

با احترام
دفتر کادرها. پنحشنبه، ۲۶ آبان ۱۴۰۱


پذيرش | تماس | نقشه‌ى سايت | | آمار سايت | بازديد كنندگان : 647 / 664817

 پيگيرى فعاليت سايت fa   پيگيرى فعاليت سايت اخبار ساخت جامعه‌های طراز نوین   پيگيرى فعاليت سايت انجمن اصلاح ساختاری احزاب سیاسی (اساس)   ?

سايت با اسپيپ درست شده است 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License