مانیفست کادرها
مبارزان قدیمی با مفهوم «کادر [1]» آشنا یودند و هستند: هستهی کوچکی از افراد آموزش دیده و پروفشنال که میتوانند برای تحقق یک هدف آرمانی، سازمانهای بزرگ و کارآمد ایجاد کنند. «کادر» معانی دیگری هم دارد: گروهی از افرادی که به یک عقیده، باور عمیق دارند. به هر یک از اعضای چنین گروهی نیز «کادرِ» گفته میشود. کادر در عین حال به معنای قاب هم هست. با عنایت به تمام این معانی بود که نخستین مؤسسه ایرانی که برای آموزش دستورنامه رابرت در اواخر دهه ۱۳۸۰ در تهران تأسیس شد، برای نام خود عبارت کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت را برگزید که سرواژه آن میشود: کادر! این گزینش آگاهانه بود. چرا که هدف اصلی دفتر «کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت»، یا دفتر کادرها، دقیقاَ تربیت کادرهایی بوده است که بتوانند جامعه/انجمن/سازمانهای بزرگ، کارآمد، فسادناپذیر و مبتنی بر قانون ایجاد کنند و در عین حال به یک عقیده نیز باور عمیق داشته باشند: حکومت مردم، توسط مردم و برای مردم. عقیدهای که پیش فرض قواعد دستورنامه است.
اکنون که نسل تازهای از جوانان شجاع و پرشور- ققنوسوار- از خاکستر کادرهای قدیمی سر برآورده است، سلسله یادداشتهایی با عنوان «مانیفست کادرها» تقدیم آنان میشود تا توضیح دهد که چطور ممکن است با بهرهگیری از تجربههای بشری برای ساخت جوامع انسانی مبتنی بر قرارداد اجتماعی - که در دستورنامه تشریح شده است - بر ویرانههای دنیای کهن جامعههای طراز نوین بنا کرد. این نوشتهها به مرور منتشر خواهد شد تا تجربههای حدود ۱۵ سال تلاش مستمر برای محلیسازی روش به کارگیری این قواعد در فرهنگی سراپا استبدادی را به صورت مدون و مکتوب در اختیار کادرهایی قرار دهد که امید میرود در جریان ساختن ایرانی متناسب با جهان امروز نقش مربیان حرفهای را بر عهده بگیرند. باشد که با تشکیل انجمن اصلی کادرها - که در شرف تأسیس است - این نوشتهها به صورت مرتب مورد بازنگری قرار بگیرد و با توجه به تجربههایی که کسب خواهد شد نونویسی شود. در نخستین قسمت این سلسله یادداشتها، که در ادامه تقدیم خواهد شد، پیشنویس خطوط کلی مباحث، ترسیم میشود.
دفتر کادرها. تهران. جمعه ۲۰ آبان ۱۴۰۱
خطوط کلی
در جریان هماندیشی برای تدوین پیشنویس «مانیفست کادرها» برای تقدیم به مجمع «انجمن اصلی کادرها» که به زودی قراخوان خواهد شد، این پیشنهاد مورد تأمل قرار گرفت که بهتر است هر یک از طرحهای ملی جنبش کادرها برای اصلاح ساختاری نظام احتماعی کشور، به صورت جداگانه و به اجمال معرفی شود و بعد از این مرحله، مانیفست کادرها، مجموعهی آن طرحها را در یک سند فشرده و منسجم به اطلاع مردم برساند. پس از این جمعبندی، قرار شد تک تک طرحهای ملی جنبش کادرها برای اصلاحات ساختاری، به مرور و البته با سرعت، در همین وب سایت معرفی شود
تا علاقمندان با سوابق و برنامههای جنبش کادرها آشنا شوند. فهرست طرحهایی که تا کنون منتشر شده است در ادامه تقدیم میشود. خاطر نشان میکند که این فهرست بلند بالاست و در آینده نزدیک بقیه طرحها نیز معرفی خواهد شد. نکته دیگر اینکه نام و محتوای این طرحها، پیشنهادی است و برای بررسی ، اصلاح و تصویب احتمالی، طبق رویههای مورد توافق، به رکن تصمیمگیری تقدیم خواهد شد:
۱. تأسیس انجمن اصلی
۲. طرح تأسیس حکومتهای محلی دموکراتیک
۳. طرح تأسیس انجمنهای محلی دموکراتیک
۴. طرح اصلاح ساختاری احزاب سیاسی
۵. طرح تأسیس کانون انجمنهای اختصاصی اصلی (متشکل از تمام انجمنهای اختصاصی که تا کنون، در چارچوب انجمن اصلی و بر اساس دستورنامه تأسیس شده و خواهد شد)
۶. طرح بازآفرینی پروفشنها از شبهپروفشنهای دولتی
۷. طرح تأسیس سناهای دانشگاهها برای تحقق استقلال دانشگاهها از دولت سیاسی
۸. طرح ترویج قانون اساسی به مثابه یک فرهنگ
۹. طرح ملی بازآفرینی روحانیت به مثابه یک پروفشن (این طرح در شرایط مناسب عرضه خواهد شد)
۱۰. طرح ملی بازنگری قوانین در پرتو علم حقوق پارلمانی و رفع تعارضات و تبعیضها بر اساس منشور بینالمللی حقوق بشر
۱۱. طرح ملی تأسیس «شورای عالی نهادهای مدنی» در پرتو علم پارلمانی و بر اساس قانون عام پارلمان
ادامه دارد. . .
[1] cadre
گروه نويسندگان
مقالههاى اين نويسنده
- فایلهای صوتی نشستهای اجلاس مؤسس «سازمان حامیان تأسیس انجمنهای طراز نوین شهر و روستا»
- به سوی «ولایت مطلق مردم»
- فایلهای صوتی کارگاه آموزش دستورنامه (سواد دموکراسی) برای اعضای «جنبش پاکان»
- «دموکراسی آتنی» منتشر شد
- نطق افتتاحیه نخستین نشست اجلاس مجمع مؤسس سازمان حامیان تأسیس انجمنهای طراز نوین شهر و روستا
- [...]
fa تاريخ كادرها: انكشاف مداوم يك گفتمان جامع آلترناتيو ?