مي رود ميخ آهني در سنگ؟
از يونان باستان تا امروز نظریهپردازانی نظر داده اند كه مردم خاورميانه قادر نيستند طبق اصول و قواعد انتزاعي رفتار كنند. خود اهالي خاورميانه فقط بعد از آشنايي با اين قواعد است كه به مرور در خواهند يافت انگار اين نظریهپردازان زياد هم بي ربط سخن نمي گويند.
مجمع عمومي يك انجمن را كه با حضور صد نفر از اعضا به نصاب رسيده است تصور كنيد كه با رفتن يك عضو از نصاب مي افتد و تصميم هايش از آن لحظه به بعد غيرقانوني خواهد بود. آيا باور کردنش ممكن است كه 99 نفر باقي مانده با قبول اين قاعده انتزاعي ختم جلسه را اعلام كنند و به شهرستان هاي خودشان برگردند؟ به احتمال بسيار زياد تمام 99 نفر ترجيح مي دهند شكستن نصاب را -آن هم با رفتن فقط يك نفر- ناديده بگيرند تا به كارهاي مهم مجمع برسند! و اين يعني رفتار در راستاي منافع و نه در چارچوب قاعده انتزاعي، و يعني: استبداد.
تك و توك افرادي كه حوصله كرده اند و دستورنامه رابرت را خوانده اند اعتقاد دارند: نرود ميخ آهني در سنگ.
با اين همه، فرايندهاي جهاني سازي ساختارهاي هزاران ساله را چنان در هم شكسته است كه مي شود اميدوار بود شايد ميخ قانون سرانجام در سنگ استبداد فرو رود.
با اين مقدمه بسيار خوشبینانه است كه در ادامه اين بخش از آخرين نوشته اين بسته نوشتاري، گزارش اجمالي كارهاي صورت گرفته براي ترويج دستورنامه رابرت ارايه ميشود.
تأسيس سازمان هم انديشي عرف پارلماني
اگر تلاش هاي جسته و گريخته اوليه ناديده گرفته شود، نخستين اقدام قابل تأمل براي آشنايي مقدماتي با دستورنامه رابرت برگزاري گروهي ده نفره از شخصيت هاي ملي است كه در حال حاضر با نام موقت «سازمان هم انديشي عرف پارلماني» فعاليت مي كند. اين نشست ها در ابتدا در دبيرخانه انجمن شركت هاي ساختماني برگزار مي شد و جا دارد همين جا از مسئولان اين انجمن صميمانه قدرداني شود.
هدف اين گروه در مرحله اول اين است كه براي آشنايي با قواعد دستورنامه رابرت، به صورت آزمايشي يك انجمن را طبق قانون عرفي پارلمان تأسيس كند، و همزمان براي معرفي و ترويج دستورنامه رابرت تلاش كند.
از جمله با تلاش اعضای گروه هم انديشي عرف پارلماني است كه دستورنامه رابرت به حدود 110 نفر از شخصيت هاي ملي در حوزه هاي مختلف اجتماعي معرفي شده است. به عنوان نمونه، با زحمات يكي از اعضاي اين گروه، كليات دستورنامه رابرت به مسئولان ارشد انجمن هاي صنعت احداث معرفي شده است و تقريباً تمام آنان بر ضرورت آموزش اين قواعد به اعضای انجمن هاي تحت مديريت خودشان اذعان كرده اند اما تاكنون اقدام مشخصي در اين زمينه صورت نگرفته است.
با همكاري يكي ديگر از اعضاي گروه هم انديشي، كليات قانون عرفي پارلمان به رییس شوراي شهر تهران معرفي شده است و با همكاري ايشان، در دوره قبلي شوراي شهر، يك كارگاه آموزش دستورنامه رابرت براي كارشناسان ستاد اجرايي شوراياري هاي تهران سازماندهي شد و مي توان گفت كه كارشناسان اين ستاد نخستين ايرانياني هستند كه دوره آموزش دستورنامه رابرت را با موفقيت نسبي گذرانده اند.
پيش فروش كتاب دستورنامه رابرت
واقعيت اين است كه كتاب دستورنامه رابرت به عنوان يك كتاب حقوقي، متن ديريابي است به همين دليل و به رغم آنكه ناشر از انتشار چنين كتابي استقبال مي كرد، اما براي تضمين بازگشت سرمايه گذاري اوليه لازم بود تعدادي از نسخ كتاب پيش فروش شود. در این زمينه، آقاي مهندس عطارديان -كه عمر پر بركت خود را صرف تقويت انجمن ها كرده است و عمرشان دراز باد- 100 نسخه از اين كتاب را پيش خريد كرده اند. 400 نسخه از اين كتاب نيز از سوي مسئولان شوراي شهر تهران خريداري شده است. مجوز نشر كتاب نيز صادر شده است و ميتوان اميدوار بود كه متن كاغذي كتاب به زودي در اختيار علاقمندان قرار بگيرد و همزمان متن الكترونيكي آن نيز در وب سايت «كادرها دات كام» منتشر شود.
كارگاه هاي آموزش دستورنامه رابرت
در پي برگزاري دو كارگاه آموزشي دستورنامه رابرت، دفتر «كارگاه هاي آموزش دستورنامه رابرت» (كادرها) براي برگزاري اين كارگاه ها تجهيز شد و اكنون به طور همزمان كارگاه هاي ديگري در اين دفتر فعاليت دارند كه اعضاي يكي از آنها را تعدادي از معلمان تهران تشكيل ميدهند. اين معلمان كه به شكل تحسين برانگيزي اهميت اين قواعد را دريافته اند آستين همت بالا زده اند تا با معرفي دستورنامه رابرت به مسئولان ارشد وزارت آموزش و پرورش نسبت به ترويج و معرفي اين قواعد به دانش آموزان تلاش كنند. جا دارد در همين جا از اين شخصيت هاي فرهنگي فرهيخته صميمانه قدرداني شود.
راه اندازي وبگاه «كادرها دات كام»، انتشار خبرنامه الكترونيكي «كادرها» و نشريه آموزشي «دستورنامك» و برنامه ريزي براي ترجمه كتاب هايي كه در معرفي و تفسير كتاب «دستورنامه رابرت» به زبان انگليسي نوشته شده است، برخي از فعاليت هاي دفتر كادرها در اين مدت بوده است.
كادرها در خدمت شركت ها و انجمن ها
هرچند كتاب دستورنامه رابرت يك كتاب خود آموز است و هركس با خواندن آن با قواعد استاندارد اداره مجامع و سازمان هاي عضويتي آشنا خواهد شد، اما بازي پارلماني يك بازي گروهي است و اين قواعد بايد در يك گروه تمرين شود. به همين خاطر، دو روش براي آموزش و تمرين اين قواعد قابل تصور است:
1. رییسان جلسات و مجامع در يك كارگاه آموزشي شركت كنند و بعداً و در جريان اداره مجامع تحت رياست خود، اين قواعد را به مرور به ساير اعضا ياد بدهند.
2. يك مربي پارلماني در جلسات علنی نشست هاي هیئتمدیرهها و مجامع حاضر شود و در جريان عمل پارلماني قواعد استاندارد را به اعضای حاضر آموزش داده و اعضا را تمرين دهد.
تجربه كارگاه آموزش دستورنامه رابرت نشان ميدهد كه بسته اوليه قواعد مورد نياز براي اداره مجامع را مي توان در ده جلسه به افراد علاقمند آموزش داد.
براي مطالعه ساير مطالب اين جزوه پيوندهاي زير را تقه كنيد:
1. دستگاه مفهومي براي فهم بحران در فعاليتهاي شركتي و انجمني
2. در هر زمان فقط يك موضوع
3. قواعد ناظر بر پيشنهادهاي پارلماني
4. اصول زيربنايي قانون پارلمان
5. رییس مستبد و رییس غیر مستبد
6. نصاب در قانون و نصاب در «شبه قانون»
7. معرفي دستورنامه رابرت
8. مي رود ميخ آهني در سنگ؟