نخستین تجربه محلیسازی دستورنامه رابرت در یک بنگاه تولیدی
به ابتکار و همت جناب آقای اصغر تک دهقان قائم مقام محترم مدیرعامل شرکت بایاسیلندر - تولیدکننده کپسولهای آتشنشانی - برای نخستین بار در ایران این فرصت تاریخی فراهم آمد تا محلیسازی قواعد دستورنامه رابرت در یک بنگاه تولیدی تجربه شود. به همین منظور، روز یکشنبه ۱۳ تیر ماه ۱۳۹۵ نخستین نشست کارگاه آموزش دستورنامه رابرت به گروهی از مدیران کارخانه بایاسیلندر در آبیک قزوین برگزار شد و قرار است اصول و مبانی اولیه قواعد دستورنامه رابرت طی حدود ده جلسهی آتی - که روزهای یکشنبه برگزار خواهد شد - برای کارورزان در کارگاه تشریح شود. پس از این مرحله مقدماتی است که تلاش خواهد شد روند تصمیمسازی و طراحی ساختار و فرآیندهای جاری و نوسازی مداوم آنها در کارخانه، طبق روش عرف پارلمانی و بر اساس خرد جمعی صورت پذیرد.
- نخستین جلسه کارگاه آموزش دستورنامه رابرت به مدیران شرکت بایا سیلندر. آبیک. یکشنبه ۱۳ تیر ماه ۱۳۹۵
خاطر نشان میشود آقای تک دهقان حدود سه سال پیش به مدت کوتاهی در یکی از کارگاههای دفتر کادرها در تهران شرکت کرد اما به خاطر بروز برخی مشکلات شخصی، قادر به انجام سفرهای طولانی از محل سکونت خود در هشت گرد به تهران برای شرکت در کارگاه نشد. با این همه، همان چند جلسه کافی بود تا دریابد که چطور در دموکراسیهای غربی کل فرایند تصمیمگیری و سازماندهی به جوامع براساس مجموعهی قواعدی صورت میگیرد که در طول تاریخ تمدن غرب و از طریق آزمون و خطا و بدون هیچ طرح از پیش طراحی شده و در پاسخ به نیازهای جاری در پارلمانهای انگلیس ساخته شدند و این قواعد که بر اساس فلسفه حق پارلمانی تعقل و استدلال شدهاند در مجموع نظام منسجم و هماهنگی را تشکیل میدهند که برای بخش وسیعی از مردم جهان ناشناخته مانده است. البته، باید بیدرنگ اضافه کرد که این قواعد اکنون در کتابهای متعددی با حزپیات تشریح شده و در اختیار مردم جهان قرار گرفته است و جامعترین آنها کتاب دستورنامه رابرت است که به فارسی ترجمه شده و دفتر کادرها نیز برای آموزش همین قواعد تأسیس شده است.
جناب آقای تک دهقان یک نمونه از کسانی است که بعد از آشنایی با دستورنامه رابرت به یقین میرسند که علت العلل مشکلات ناشی از استمرار وضعیت آشوب/استبداد در اشخاص حقوقی را دریافتهاند و در نتیجه، اخلاقا وظیفه خود میدانند که از هیچ کوششی برای آموزش و ترویج قواعد پیشگزیدهی و عرفی پارلمانی دریغ نورزند. با این همه، یک پرسش کلیدی مطرح است: آیا آحاد مردم در جوامع غیر دموکراتیک قادر خواهند شد قواعد انتزاعی این لگال سیستم پیچیده را بیاموزند، مجموعهی آنها را درونی سازند و رفتارهای اجتماعی خودشان را بر اساس این قواعد تنظیم کنند، و از همهی اینها مهمتر، آیا قادر خواهند شد کل سازمانها و نهادهای اجتماعی فشل و ناکارآمد حاکم بر جوامع خود را بر اساس همین قواعد بازآفرینی نمایند؟ تردیدها البته که بسیار عظیم است، اما پرداختن به این ماجرا نیز بسیار شورانگیز.
خوشبختانه تجربه انجمن معتادان گمنام با بیش از ۴۰۰ هزار عضو در ایران، که بر اساس سنتهایی استوار شده که ریشه در همان قواعد و رویههای عرف پارلمانی دارند، نشان میدهد که اگر درمانده ترین افراد جامعه توانستهاند زندگیهای نابود شدهی خود را از نو بسازند، سایر گروههای اجتماعی نیز خواهند توانستند ریشههای آشوب/استبداد جاری در گروهها، سازمانها، انجمنها و جوامع خود را دریابند و آنها را ریشه کن کنند.
مربی دستورنامه رابرت ضمن تشکر از جناب آقای تک دهقان و تک تک همکاران جوان و بسیار با هوش ایشان که حتی بدون این قواعد نیز با چنگ و دندان با موانع ساختاری تولید در کشور مبارزه کردهاند و میکنند، امیدوار است که این عزیزان با صبوری و بردباری کمک کنند تا تجربهی محلیسازی این قواعد در نخستین بنگاه تولیدی در کشور دستاوردهای مثبتی بیافریند که برای سایر بنگاهها و سازمانهای تولیدی نیز مفید باشد.
- نمونهای از محصولات تولید کارخانه بایا سیلند. آبیک. قزوین