فهرست مطالب دستورنامه رابرت براي نوآموزان
آخرين ويرايش: 13 مهر 1394
يكشنبه 27 سپتامبر 2015
بوسيلهى
در حاليكه نخستين ويرايش دستورنامه رابرت در سال 1876 در آمريكا منتشر شد، اما در سال 2005 بود كه براي نخستين بار چكيده ويرايش دهم كتاب در اختيار نوآموزان قرار گرفت. ترجمه فارسي اين كتاب در حال حاضر در همين وب سايت جاگذاري شده و در اختيار علاقمدان قرار گرفته است. با تقه زدن روي عنوانهاي فهرست مطالب اين كتاب - كه در ادامه آمده است - به اصل مقاله دسترسي خواهيد يافت. اما پيش از آن، لطفاً به چند نكته مهم توجه كنيد:
- يك. مخاطبان اين كتاب، نوآموزان در كشورهايي هستند كه مجامع تصميمگيري در آنها طبق قانون عرفي پارلمان اداره ميشود. در حاليكه مجامع تصميمگيري در ايران معمولاً بدون قواعد مدون، بر اساس روشهاي من درآوردي و به شيوهي هيأتي اداره ميشوند و با پا در مياني شيخ مجلس تصميم نهايي اتخاذ ميشود. اما اگر تعداد حاضران در مجلس از چند نفر بيشتر شود و موضوع مورد بحث جدي باشد و اختلاف نظرها بالا بگيرد، روش ريش سفيدي ديگر جواب نخواهد داد و جلسه به هم ميخورد و چه بسا كار به جاهاي باريك ميكشد. به همين دليل، اين كتاب براي كساني كه ميخواهند به مجامع تصميمگيري هيأتي در ايران امروز بروند، كارآيي نخواهد داشت.
- دو. براي اداره مجالس مشورتي بيش از هشت تا ده نفر، طبق قانون عرفي پارلمان، به رئيساني نياز داريم كه قانون پارلمان را - كه بخشهاي اصلي و عمومي آن در دستورنامه رابرت تشريح شده است - بخوبي بلد باشند و مهارت لازم براي اداره جلسه طبق آن قانون را كسب كرده باشند. كه البته در آن صورت به چنين كتابي هم چندان نياز نخواهد بود. چون هر عضو نوآمده ميتواند سؤالهاي پارلماني خود را از رئيس جلسه سؤال كند و رئيس جلسه نيز وظيقه دارد - در صورتي كه سؤال مطرح شده در آن زمان طبق دستور باشد - قواعد ضروري را براي عضو توضح دهد (هرگاه موضوعي در دست بررسي نباشد، طرح هر سؤال پارلمانياي در دستور خواهد بود، اما رئيس حق دارد به سؤالهاي فرضي پاسخ ندهد. براي قواعد بيشتر در اين زمينه به اينجا مراجعه كنيد).
- سه. در نتيجه، اين كتاب در ايران امروز احتمالاً به درد آن گروه از جلسهروهاي حرفهاي ميخورد كه قبل از حضور در كارگاههاي آموزش دستورنامه رابرت مطالب آن را بخوانند و با ذهن بازتر و آمادهتري در اين كارگاهها شركت كنند تا مهارتهاي لازم براي اداره مجالس تصميمگيري را به دست آورند. دفتر كادرها تلاش ميكند تا در آينده نزديك فشردهي پرمصرفترين قواعد مورد نياز براي اداره جلسات تصميمگيري را كه براي رئيسان جلسات در ايران امروز مناسب باشد تهيه كند و در اختيار علاقمندان قرار دهد.
- واقعیت این است که این قواعد، به نحوی، گرامر زبان هماندیشی هستند. و از آنجا که با رویههای ناظر بر هماندشی در فرهگ ایرانیان بسیار متفاوت هستند، مثل این است که ما با دو زبان فرهنگی کاملاً متفاوت مواجه هستیم. در نتیجه، راه حل این مشکل این است که مدیر جلسهای که قرار است طبق قواعد اداره شود و نه به صورت ریشسفیدی، باید به این دو زبان متفاوت کاملاً آشنا باشد و هنگام اداره جلسه، زبان فرهنگی ایرانیان را به زبان فرهنگی این قواعد ترجمه کند؛ یعنی، مویات و خواستههای افراد حاضر در جلسه را به زبان این قواعد ترجمه کند تا مشخص شود چه باید کرد. این کار بسیار سخت است، اما خوشبختانه این روش کار کشف شده و در فرهنگ ایرانیان کاشته شده است.
- چهار. توجه داشته باشيد كه ترجمههاي ارايه شده نهايي نيستند. چرا كه در جريان برگزاري كارگاههاي دستورنامه رابرت براي برخي از اصطلاحها معادلهاي مناسبتري انتخاب شده است كه در چاپ ويرايش يازدهم كتاب اصلي از آنها استفاده خاواهد شد.
- پنج. نكته آخر اينكه، متن كاغذي ويرايش دهم دستورنامه رابرت - كه مترجم متن الكترونيكي آنها را از طريق چند وب سايت در اختيار علامندان قرار داده - به زودی از سوی نشر اختران منتشر خواهد شد براي كسب اطلاعات بيشتر در مورد ويرايشهاي گوناگون كتاب دستورنامه رابرت به اينجا مراجعه كنيد. و اما فهرست مطالب دستونامه رابرت براي نوآموزان (ويرايش دهم):
فهرست مطالب دستورنامه رابرت براي نوآموزان:
- قسمت دوم: حالا كه به جلسه ميرويد
بخش 2: در يك نشست چه ميگذرد؟
بخش 3: در يك نشست تصميمها چگونه اخذ ميشوند: بررسي پيشنهادها
بخش 4: مذاكره
بخش 5: اصلاحها
بخش 6: تعويق و ارجاع به كميته
بخش7: يك گروه چگونه ميتواند نظر خود را عوض كند؟
- قسمت چهارم: آئيننامه و ساير قواعد و نحوه استفاده از آنها
بخش 10. قواعد اساسي
بحش 11. نحوه اجرا و تعليق قواعد
- قسمت پنجم: بعد از مقدمات
- بخش 12. نگاهي به قواعد: چگونه از كتاب دستورنامه رابرت استفاده كنيم
- بخش 13. پرسشهاي رايج
- بخش 14. خلاصه پيشنهادها
- قسمت ششم: حالا كه انتخاب (يا منصوب) شدهايد
- بخش 15. رئيس يا نايب رئيس
- بخش 16. منشي (دبير)
- بخش 17. خزانهدار
- بخش 19. رئيس يا عضو كميته
- بخش 20. نماينده يا نماينده جانشين كنوانسيون
- جدولها
گروه نويسندگان
مقالههاى اين نويسنده
- ظرفیت بالقوه «جنبش پاکان» برای ترویج «سواد دموکراسی» در ایران!
- فایلهای صوتی کارگاه آموزشی «سواد دموکراسی»
- فایلهای صوتی نشستهای اجلاس مؤسس «سازمان حامیان تأسیس انجمنهای طراز نوین شهر و روستا»
- به سوی «ولایت مطلق مردم»
- فایلهای صوتی کارگاه آموزش دستورنامه (سواد دموکراسی) برای اعضای «جنبش پاکان»
- [...]
پذيرش |
تماس |
نقشهى سايت
| اتصال |
آمار سايت |
بازديد كنندگان :
3662 /
629310
fa دستورنامه رابرت (براي نوآموزان) ?