
۱. مهمترین ویژگی یک انجمن: رفتار شرافتمدانه!
در تلگرام هم میتوان گروههایی با اندازهها، کارکردها و هدفهای مختلف تشکیل داد: از سرقت دستهجمعی اموال فکری دیگران تا کارزارهای سراسری، له یا علیهِ - به اصطلاح - منافع ملی! در هیچ یک از این گروهها به «دستورنامه رابرت» - به مثابه دستور شرف تعیین سرنوشت گروهی - نیازی نیست. هر گروهی قواعد من درآوردی خودش را میسازد و طبق آن عمل میکند. اما اگر اعضای یک گروه بخواهند یک جامعه [1] یا یک انجمن - بر اساس قواعد مبتنی بر حق مساوی اعضا و نه بر اساس قدرت متفاوت آنان - تشکیل دهند، فقط در این صورت است که باید طابقالنعل بالنعل، طبق قانون پیشگزیدهی دموکراسی رفتار کنند که دستورنامه رابرت، جامعترین، کاملترین، عمومیترین و روزآمدترین روایت مکتوب آن را در اختیار علاقمندان قرار میدهد. این قواعد، هرچند از قواعد دستور زبان دشوارتر و پیچیدهتر هستند، اما اگر -مثل زبان - از کودکی آنها را فرامیگرفتیم، حتی وجودشان را هم حس نمیکردیم.
بر اساس ده سال تجربهی محلیسازی دستورنامه رابرت، با اطمینان میتوان گفت که در جوامع آشوبی/استبدادی، که تمام آحاد جامعه بر اساس تشخیص شخصی از «مصلحت» تصمیم میگیرند و عمل میکنند، مبرمترین پیش نیاز درک، قبول و رعایت دستورنامه رابرت این است که اعضای یک جامعه، الف) بدانند شرافت چیست، ب) بخواهند شرافتمندانه رفتار کنند، پ) بتوانند دستور شرف خود را به عنوان یک جامعه و انجمن، تدوین و تصویب کنند، و از اینها مهمتر، ت) در همه حال، به دستور شرف خود واقعاَ پایبند بمانند. چرا؟ چرا بدون این پیششرطها حکومت قانون در جامعهی آشوب/استبداد ممتنع باقی خواهد ماند؟
فصل اول دستورنامه اختصاصی رابرت برای انجمنهای تلگرامی (تلگرو انجمن) - در ادامه - به همین مسائل می پردازد. اگر از این زاویه دستورنامه رابرت دیده نشود، بهتر که هرگز دیده نشود!
بقیه مطلب در دست پخت است. در عین حال متن کامل دستورنامه رابرت و خلاصه آن در همین وب سایت در دسترس علاقمندان قرار دارد. اگر این سرچشمهها نبود، تشنگان را به این سراب نمیخواندم!
در عین حال، و در جریان تأمل برای نوشتن ادامه مطلب، این اطمینان حاصل شد که تلگرام به خاطر محدودیتهایی که دارد برای ایجاد انجمن مناسب نیست. در نتیجه، گروههای تلگرامی که میخواهند خودشان را به انجمن تبدیل کنند، خوب است با استفاده از امکانات ارتباطی تلگرام، خودشان را برای ایجاد انجمن در ابزارکی مثل اسکایپ یا ابزارهای متعدد دیگری که برای راهاندازی الکترو مجمع طبق دستورنامه رابرت یا قانون پارلمان طراحی شده باشد، آماده کنند و از همان ابتدا یک انجمن بر مبانی درست تأسیس کنند که بعدها دچار انواع مشکلات غیرقابل حل نشوند.
با عنایت به نکته فوق، از تمام علاقمندانی که مایلند خلاصه قواعد دستورنامه رابرت برای تأسیس الکتروانجمن را بیاموزند توصیه میشود، فعلاً مطلبی را که با عنوان ضرورت انتقال الکتروانجمنها از تلگرام به اسکایپ یا ابزارکهای مشابه دیگر در وب سایت کادرها دات کام پست شده است مطالعه کنند و به مرور خودشان را برای تأسیس الکتروانجمن آماده سازند.
خاطر نشان میکند، طبق وعده داده شده، خلاصه قواعد دستورنامه رابرت برای تأسیس و اداره الکتروانجمنها به زودی در همین وب سایت جاگذاری خواهد شد و خبر آن - به خصوص از طریق کانال کادرها - در اختیار علاقمندان قرار خواهد گرفت.
ویرایش چهارم: جمعه ۲۵ دی ۱۳۹۴
برای مرجع عکسی که برای تزئین این نوشته از آن استفاده شده، به اینجا مراجعه کنید.
[1] در ترجمه فارسی دستورنامه رابرت، همه جا، «انجمن» معادل اصطلاح پارلمانی Society به کار رفته است و «کانون» معادل Association. بین انجمن و کانون، از نظر قانون دموکراسی، تفاوتهای حقوقی مشخصی وجود دارد که به مرور تعریف خواهد شد. اما مهمترین تفاوت این است که در مجامع تصمیمگیری یک انجمنۤ اشخاص حقیقی عضو انجمن حضور مییابند، اما در مجامع تصمیمگیری یک کاننون، که به آن کنوانسیون گفته میشود، نمایندگان منتخب انجمنهایی که به صورت داوطلبانه آن کانون را تشکیل دادهاند شرکت میکنند. به خاطر همین تفاوتها، قواعد ناظر بر پراکتیس های حقوقی یک انجمن با کانون تفاوتهایی دارد که - به خصوص - در فصل نوزدهم کتاب دستورنامه رابرت با عنوان «کنوانسیونها» مورد بررسی قرار گرفته است. ترجمه این فصل از کتاب به زودی در همین وب سایت منتشر خواهد شد.
دفتر کادرها
مقالههاى اين نويسنده
fa
خلاصه دستورنامه رابرت برای الکتروانجمنها
?