فصل نوزدهم کتاب دستورنامه رابرت از سه بخش تشکیل شده است:
۵۸. کنوانسیونهای نمایندگان
۵۹. سازماندهی به کنوانسیون یک انجمن مسقتر
۶۰. کنوانسیونهای غیرمرتبط با انجمنهای دائمی
«کنوانسیون» - تلفظ فرانسه کلمه انگلیسی «کانونشن» (Convention) - در حقوق پارلمانی به معنای گردهمایی نمایندگان انجمنهای سطح پایه (Society) است که میخواهند با هم یک کانون (Association) تشکیل بدهند: در دموکراسیها، شهروندان باید حق داشته باشند که بدون کسب رضایت گروه حاکم، برای مشارکت در فرایند سیاسی و دفاع از حقوق و پیگری منافع خود، سازمانهای مطلوب خود را ایجاد کنند. به این ترتیب، و به عننوان نمونه، داروسازان، جراحان، پزشکان یا معلمان و وکیلان ساکن یا شاغل در یک محله، انجمن محلی خود را تشکیل میدهند تا برای ارتقای کیفیت زندگی حرفهای خود با یکدیگر همکاری کنند. این انجمنها، به صورت داوطلبانه و در صورت نیاز، در سطح منطقه گردهم جمع میشوند و کانون منطقهای خودشان را سازمان میدهند و به همین ترتیب، نمایندگان انجمنهای سطح پایه، کانونهای منطقهای، شهری، استانی و ملی خود را، به عنوان انجمن ملی داروسازان، جراحان، پزشکان یا معلمان و وکیلان، سازمان خواهند داد. با این حساب میتوان دریافت که قواعد ناظر بر سازماندهی به کنوانسیونها تا چه اندازه برای ساختن سازمانهای بزرگ و سراسری لازم است. البته، به شرطی که این سازمانها از پائین و آزادانه شکل گرفته باشند و به اصطلاح، پیکر تشکیلات رأس آن را تعیین کند و نه بر عکس.
فصل نوزدهم کتاب دستورنامه رابرت (ویرایش دهم) در سه بخش، قواعد ناظر بر کنوانسیونها را توصیف کرده است: بخش ۵۸، با عنوان «کنوانسیونهای نمایندگان»، مقررات عمومی ناظر بر کنوانسیونها را تشریح کرده است. بخش ۵۹، که ترجمه آن در ادامه تقدیم شده است، رویهها و قواعد پیشگزیده برای «سازماندهی به کنوانسیون یک انجمن» مستقر را شرح میدهد. بخش ۶۰ نیز فرایند تشکیل کنوانسیونهای غیرمرتبط به انجمنهای مستقر را تشریح کرده است.
توضیحهای لازم در مورد این نوشتهها، در مقدمه ترجمه فارسی ویرایش دهم کتاب دستورنامه رابرت- ذکر شده است. برای مطالعه آنها اینجا را کلیک کنید. در همان ,وب برگ، فهرست کلیک خورٍ مطالب کتاب نیز آمده است. با کلیک آنها قواعد مورد نیاز خود برای ساختن و اداره یک سازمان را بیابید. و اما:
کنوانسیون [2] در قانون پارلمان معنای خاصی دارد که تعریف دقیق آن در بند یک بخش ۵۸ از کتاب دستورنامه رابرت - که ترجمه آن در ادامه تقدیم میشود - آمده است. اگر روزی روزگاری - گوش شیطان کر - قرار شد در این مملکت، سازمان به معنای درست کلمه ایجاد شود، و گروههای بزرگی از مردم به خودشان سازمان بدهند، و از رمه به جامعه تبدیل شوند (واقعه مهمی که البته محتوم نیست)، در آن صورت درخواهند یافت که بدون توجه به قواعد قانون عرفی پارلمان که دستورنامه رابرت آنها را گردآوری و ارایه داده است، چنان کاری غیرممکن خواهد بود. فصل نوزدهم دو بخش دیگر هم دارد که ترجمهی آنها نیز به زودی تقدیم خواهد شد. برای توضیحهای ضروری به مقدمهای که در مدخل این وب سایت یا در مقدمه فهرست کتاب آمده است مراجعه فرمایید. و اما: کنوانسیونهای نمایندگان.
fa دستورنامه رابرت - ويرايش دهم فصل نوزدهم: كنوانسيونها ?