كارگاه‌هاي آموزش دستورنامه رابرت (كادرها)

نقد گروهی «نخستین دموکراسی» و «محاکمه سقراط»

۱۲ اسفند ۱۳۹۷
يكشنبه 3 مارس 2019 بوسيله‌ى گروه نويسندگان

آقایان دانیال اعلمی، سامان عصرپوران و سهیل فاضلی، سه نفر از اعضای انجمن نویسندگان و مترجمان ادبیات پارلمانی، عصر روز شنبه ۱۱ اسفند ماه ۱۳۹۷، و در دوره جدید فعالیت‌های این انجمن، در دفتر کارگاه‌های آموزش دستورنامه رابرت (دفتر کادرها) نشستی برگزار کردند و تصمیم گرفتند دو کتاب «نخستین دموکراسی» و «محاکمه سقراط» را به صورت گروهی مورد بررسی قرار داده و حاصل تحقیقات خودشان را به صورت یک بیانیه مشترک منتشر کنند.

خاطر نشان می‌شود انجمن نویسندگان و مترجمان ادبیات پارلمانی به این دلیل تأسیس شده است که مؤسسان آن اعتقاد دارند آشنایی با قانون عرفی پارلمانی، دستگاه مفهومی‌‌ جامعی در اختیار آنان قرار می‌دهد که می‌توانند سطوح عمیق‌تری از عوامل بروز بحران‌های اجتماعی را درک کنند و در عین حال می‌توانند راه حل‌های مناسب‌تری برای حل این دسته از مشکلات اجتماعی ارایه دهند و خودشان نیز برای تحقق این راه حل‌ها آستین همت بالا بزنند. براساس همین مفروضات آنان باور دارند که لازم است گفتمان جامع جایگزینی بر اساس همان دستگاه مفهومی خلق شود و در عرصه نظر و میدان عمل به ترویج آن همت گمارند.

آشنایی عمیق با نظام جامع و کامل قانون عرفی پارلمان و تسلط به زبان انگلیسی و پایبندی به دستور شرف انجمن، از جمله پیش‌شرط‌های عضویت در این انجمن است.

GIF - 71.5 kb
از راست: دانیال اعلمی، سامان عصرپوران، سهیل فاضلی

گفتنی است که بعد از آشنایی با قواعد قانون عرفی پارلمان، دست کم آن روایت از این قانون که در دستورنامه رابرت توصیف شده است، تازه پرسش‌های کلیدی در هر ذهن توسعه‌یافته‌ای شکل خواهد گرفت. از جمله اینکه:

۱. این قواعد - و در واقع حاکمیت قانون دموکراسی - چرا برای نخستین بار در دوران طلایی یونان باستان پا به عرصه تاریخ گذاشت؟

۲. چرا بعد از گذشت بیش از دو هزار سال، هنوز بسیاری از جوامع قادر به ساختن حاکمیت‌های دموکراتیک نشده‌اند؟

۳. چگونه می توان قواعد قانون عرفی پارلمان را در جوامع استبدادی بومی‌سازی کرد؟

به نظر می‌رسد همین پرسش‌ها سبب شده است که سه نفر از اعضای انجمن نماپ در نخستین فعالیت گروهی خود، کتاب نخستین دموکراسی و محاکمه سقراط را در دستور کار خود قرار دهند.

خوشبختانه این دو کتاب به زبان فارسی ترجمه و منتشر شده است.

«نخستین دموکراسی» توضیح می‌دهد که چطور دموکراسی‌های امروزی نیز هنوز تا رسیدن به نخستین دموکراسی که حدود ۳۰۰ سال قبل از میلاد در دولت‌شهر آتن ساخته شد،‌ چقدر فاصله دارند؟

در «محاکمه سقراط» نیز این مسأله بررسی می‌شود که چرا نخستین و کامل‌ترین دموکراسی‌ای که بشر تا کنون ساخته، سقراط را - که گفته می‌شود خردمند‌ترین فرد زمانه خود بود، محاکمه و محکوم کرد؟ نویسنده این کتاب، با جستچوهای تحسین برانگیز خود درهزار توی اسناد تمدن پرشکوه یونان باستان نشان می‌دهد که چطور افلاطون، گزنفون و دیگر شاگردان سقراط گزارش مخدوشی از محاکمه استاد خود ارایه داده‌اند.

مطالعه دقیق این دو کتاب می‌تواند آغاز هم‌‌اندیشی برای فهم بهتر سه پرسش بالا باشد.


پذيرش | تماس | نقشه‌ى سايت | | آمار سايت | بازديد كنندگان : 362 / 574910

 پيگيرى فعاليت سايت fa   پيگيرى فعاليت سايت اخبار ساخت جامعه‌های طراز نوین   پيگيرى فعاليت سايت انجمن نويسندگان و مترجمان ادبيات پارلماني (نماپ)   ?

سايت با اسپيپ درست شده است 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License