كارگاه‌هاي آموزش دستورنامه رابرت (كادرها)

كارگاه‌هاي آموزش دستورنامه رابرت (كادرها)

به وب سایت دفتر کادرها خوش آمدید! شماره تماس: ۸۸۹۱۱۰۱۷ - ۰۲۱
  • دفتر كادرها براي آموزش قواعد پيش‌گزيده ‌ي اداره‌ي انواع مجامع تصميم‌گيري و سازمان‌هاي دموكراتيك تأسيس شده است كه در كتابي با عنوان ‍رابرتز روولز آو اوردر (دستورنامه رابرت) گردآوري و منتشر شده است.
  • كتاب دستورنامه رابرت كه نخستين ويرايش آن در سال ۱۸۷۶ در ايالات متحد آمريكا انتشار يافت و برگردان فارسي ويرايش دهم (سال ۲۰۰۰) آن در دسترس علاقمندان قرار دارد و دوازدهمین ویرایش آن نیز در سال ۲۰۲۰ در آمریکا منتشر شد، قواعد و رويه‌هاي قانون عرفي پارلمان را، با حذف بخش‌هايي از آن كه در خارج از مجامع قانون‌گذاري كاربرد ندارد، تدوين، تشريح و بر مبناي اصول بنيادين قانون پارلمان تبين كرده است. براي قانون عرفي پارلمان سه تعريف ارايه شده است:
    - قواعد بازي دموكراسي
    - قواعد حاكم بر رويه‌هايي كه از طريق آن‌ها قوانين مدني و جزايي تدوين و تصويب مي‌شوند
    - قواعد و آدابي كه بر مجامع و سازمان‌هاي ‌مشورتي و تصميم‌گيري ناظر و حاکم هستند.
  • اگر مایلید از نحوه‌ی سازمان‌دهی به مطالب این وب‌سایت، سر در بیاورید، ادامه این مطلب را اینجا بخوانید!

فهرست مطالب كتاب "دستورنامه‌ رابرت"

ويرايش دهم كتاب رابرتز رولز آو اوردر [2] (دستورنامه رابرت)‌ كه در سال ۲۰۰۰ و در ۸۰۰ صفحه در ايالات متحد آمريكا منتشر شده است، تمام قواعد و رويه‌‌هاي پيش‌گزيده‌ي اداره‌ي انواع مجامع تصميم‌گيري و سازمان‌ها و انحمن‌هاي دموكراتيك را به صورت جامع و كامل تشريح كرده است. ريشه‌ي اين قواعد، به دولت‌‌شهر‌هاي يونان باستان مي‌رسد. سنت‌هاي دموكراسي يونان به روم منتقل شد و برخي از آن‌ها در دوران چهار صد ساله‌ي حكومت امپراتوري رم بر بريتانيا، با سنت‌هاي قبيله‌اي آنگلوساكسون‌ها در آميخت. اما بخش اصلي قانون عرفي پارلماني طي حدود هشتصد سال در پارلمان‌هاي انگلستان ساخته و پرداخته شد و از آنجا به مهاجر نشين‌هاي قاره‌ي جديد انتقال يافت.

به دليل حضور مهاجر نشينان غيرانگليسي تبار در ايالات متحد آمريكا و شكل‌گيري سنت‌هاي متفاوت پارلماني در ايالات مختلف آن كشور، مكتوب كردن و نشر اين قواعد در آمريكا ضرورت پيدا كرد. توماس جفرسو نخستين رئيس مجلس سنا و معاون رئيس جمهور ايالات متحد آمريكا نخستين نگارش اين قواعد را با عنوان راهنمای پراکتیس پارلمانی برای استفاده در سنای ایالات متحده براي استفاده در مجلس سناي آمريكا مكتوب كرد. بعدها، هنري مارتين رابرت براي نخستين بار روايتي از اين قواعد را براي استفاده در انواع جامعه/انجمن‌ها و مجامع تصميم‌گيري گردآوري و در سال ۱۸۷۶ منتشر ساخت. اين كتاب به همت همسر، عروس، پسر و نوه‌ي هنري مارتين رابرت به صورت مرتب مورد بازنگري قرار گرفته و ویرایش‌های جدید آن منتشر شده است و به همین خاطر، از سوي بيش از هشتاد درصدانجمن‌ها و سازمان‌هاي دموكراتيك در كشورهاي توسعه‌يافته، به عنوان «مرجع پارلماني» مورد استناد قرار مي‌گيرد و طبق قواعد آن اداره مي‌شوند. براي مطالعه بيشتر در اين زمينه‌ها به پيشگفتار اين كتاب دراينجا مراجعه فرماييد.

ويرايش دهم اين كتاب كه زير نظر هنري مارتين رابرت سوم و با همكاري گروهي از وكلاي پارلماني، تهیه و منتشر شده است، سال‌ها پيش (۱۳۸۵) به فارسي ترجمه شد و از طريق وب‌سايت‌هاي مختلف در اختيار علاقمندان قرار گرفت. قرار است متن کاغذی آن نیز به همت نشر اختران در آینده‌ی نزدیک منتشر شود.

گفتنی است که ویرایش‌های یازدهم و دوازدهم این کتاب نیز منتشر شده است که با ویرایش دهم آن تفاوت‌های بسیار جزئی دارد.

علاقمندان به متن کامل این کتاب می‌توانند با دفتر کارگاه‌‌های آموزش دستورنامه رابرت (دفتر کادرها) در تهران، با شماره تلفن۸۸۹۱۱۰۱۷ - ۰۲۱ تماس بگیرند. برگزاری انواع کارگاه‌های آموزشی نحوه‌ی اداره مجامع و جلسات تصمیم‌گیری بر اساس قواعد منطقی و عادلانه‌ای که در این کتاب تشریح شده است، و نیز، ارایه مشاوره در خصوص تدوین انواع اساسنامه‌ها و آئین‌نامه‌های جامعه/انجمن/سازمان‌ها نیز بخشی از خدماتی است که دفتر کادرها ارایه می‌دهد.

لازم به یادآوری است که از سوی مؤسسه رابرتز رولز آو اوردر، خلاصه‌ی ویرایش دهم کتاب دستورنامه، به صورت رسمی تهیه و منتشر شده است. ترجمه فارسی این کتاب خلاصه نیز اینجا دردسترس علاقمدان است.

فهرست مطالب ترجمه غيرنهايي ويرايش دهم دستورنامه رابرت در ادامه تقديم مي‌شود:

تازه ترين مقاله ها


تازه ترين مقاله ها


تصوير: روي جلد كتاب جورج پتيت با عنوان «قانون پارلمان يا رساله قانون و عرف پارلمان هاي انگلستان»، كه در سال 1690 ميلادي منتشر شد

در هر زمان فقط يك موضوع!

اول فروردين 1393
جمعه 21 مارس 2014
در هر زمان فقط يك موضوع! در حالی که نخستين قاعده از «قانون عرفيِ پارلمان» يا «قانون عام پارلمان» از سال 1581 ميلادي مقرر كرده است: «وقتي پيشنهادي مطرح شد بايد از طريق اخذ رأي تعيين تكليف شود، يا، قبل از آنكه پيشنهاد ديگري مطرح شود با توافق عمومي مجمع كنار گذاشته شود» (كتاب قانون پارلمان. يا رساله قانون و عرف پارلمان هاي انگلستان، (...)


قسمت اول

معرفي دستگاه مفهومي براي فهم بحران در فعاليت‌هاي شركتي و انجمني

1 فروردين 1393
جمعه 21 مارس 2014
يكي از پرتلاش ترين و سرشناس ترين فلاسفه معاصر ايران، كه تلاش فكري عظيم خود را صرف نظريه پردازي در خصوص انحطاط ايران كرده است، ادعا مي كند: «مسئله بسيار مهم اين است كه بلوغ و وضع اجتماعي ما هنوز به جايي نرسيده كه بتواند دستگاه مفاهيمي را در اختيار ما بگذارد تا با آن دستگاه مفاهيم بتوانيم بحران ها و مشكلات مان را ببينيم و وجوه پيچيده‌ی (...)


قانون و شبه‌ قانون

22 مرداد 1392
دو شنبه 12 اوت 2013
نخستين جمله‌ي پيشگفتار كتاب «دستورنامه رابرت» كه ترجمه فارسي آن (گوش شيطان كر) قرار است در تهران منتشر شود، مي‌گويد:«اين كتاب مجموعه‌ي قانون عام پارلماني را (با حذف مقرراتي كه خارج از تشكيلات قانون‌گذاري كاربرد ندارند) ارايه مي‌دهد». نويسنده‌ي كتاب «دستورنامه رابرت» كتاب ديگري دارد كه عنوان آن اين است: «قانون پارلمان»، و اميد مي‌رود (...)


از سازمان‌هاي انقلابي تا باندهاي قدرت:‌ اصول زيربنايي قانون پارلمان

3 مرداد 1392
پنج شنبه 25 ژوئيه 2013

در حاليكه (گوش شيطان كر) ترجمه فارسي معروف‌ترين و جامع‌ترين قواعد مكتوب قانون پارلمان [2] با عنوان «دستورنامه رابرت - قواعد اداره شوراها و انواع مجامع تصميم‌گيري و سازمان‌هاي انتخابي» براي چاپ آماده مي‌شود، لازم بود «اصول زيربنايي قانون پارلمان»، كه ترجمه‌اش به دليل دشواري به عقب انداخته مي‌شد، ترجمه شود و در اختيار ناشر قرار بگيرد. برگردان اين متن همراه با جمعبندي تجربه‌هاي مترجم كتاب در اين زمينه در ادامه تقديم علاقمندان مي‌شود:

تاريخ معاصر ايران، از يك منظر، تاريخ سازمان‌هاي انقلابي است كه با آرمان‌هاي بزرگ ايجاد شدند اما به سطح باند‌هاي قدرت سقوط كردند كه از بين رفتند يا كشور را از بين مي‌برند. اگر اين شانس تاريخي نصيب راقم اين سطور نمي‌شد كه در جريان ترجمه‌ي اين كتاب، كم و بيش، با قانون پارلمان آشنا شود، كه محصول تاريخ تمدن‌هاي عقل‌گراي روي زمين است، هرگز نمي‌توانست دركي قابل قبول از ماهيت قدرت در ميان مردمي كسب كند كه در طول تاريخ خود فرصت خلق قواعد ناظر بر خود را نيافتند و به ناگزير، نمايندگان آسمان در زمين تكليف آنان را تقرير مي‌كردند.

با اطمينان مي‌توان پيش‌ بيني كرد تعداد ايرانياني كه حوصله و هاضمه قرائت و درك «دستورنامه رابرت» را داشته باشند، معدود خواهد ماند. اما اين مسؤليت تاريخي نيز بر عهده‌ي همين افراد خواهد بود كه با فاصله‌گيري از رمانتيسيسم روشنفكري دهۀ چهل، اين واقعيت را درك كنند كه ملتشان در چنبره شرايط تاريخي‌اي گرفتاربوده‌اند كه آنان را از كسب مهارت ساخت روابط انساني محروم مي‌ساخته‌ است. و شكستن اين چنبره‌ي تاريخي مستلزم دهه‌ها تلاش عظيم است كه فقط در پي فرايند‌هاي جهاني‌ شدن ممكن شده است.

مي‌توان حدس زد بيشتر كساني كه «اصول زيربنايي قانون پارلمان» را، كه در ادامه ارايه شده، قرائت مي‌كنند، با آن‌ها آشنا باشند. اما مترجم كتاب بايد اعتراف كند كه درك كامل و همه جانبه‌ي اين نكته را كه چگونه اين اصول در قالب نظام پيچيده‌اي از قواعد و رويه‌هاي دقيق و كاربردي تبلور يافته‌‌اند، مديون سال‌ها تدقيق و تأمل در جمله جمله اين كتاب مي‌داند كه براي ترجمه‌اش مي‌بايست به طور كامل دركشان مي‌كرد. اكنون با اطمينان مي‌‌گويد كه بدون پايبندي خدشه‌ناپذير به اين قواعد و رويه‌ها، هر سازمان انتخابي‌اي از همان ابتدا محكوم است كه در مسير استحاله به باند قدرت جلو برود. . . و اما «اصول زيربنايي قانون پارلمان»:‌


پذيرش | تماس | نقشه‌ى سايت | | آمار سايت | بازديد كنندگان : 586467

 پيگيرى فعاليت سايت fa    ?

سايت با اسپيپ درست شده است 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License