كارگاه‌هاي آموزش دستورنامه رابرت (كادرها)

كارگاه‌هاي آموزش دستورنامه رابرت (كادرها)

به وب سایت دفتر کادرها خوش آمدید! شماره تماس: ۸۸۹۱۱۰۱۷ - ۰۲۱
  • دفتر كادرها براي آموزش قواعد پيش‌گزيده ‌ي اداره‌ي انواع مجامع تصميم‌گيري و سازمان‌هاي دموكراتيك تأسيس شده است كه در كتابي با عنوان ‍رابرتز روولز آو اوردر (دستورنامه رابرت) گردآوري و منتشر شده است.
  • كتاب دستورنامه رابرت كه نخستين ويرايش آن در سال ۱۸۷۶ در ايالات متحد آمريكا انتشار يافت و برگردان فارسي ويرايش دهم (سال ۲۰۰۰) آن در دسترس علاقمندان قرار دارد و دوازدهمین ویرایش آن نیز در سال ۲۰۲۰ در آمریکا منتشر شد، قواعد و رويه‌هاي قانون عرفي پارلمان را، با حذف بخش‌هايي از آن كه در خارج از مجامع قانون‌گذاري كاربرد ندارد، تدوين، تشريح و بر مبناي اصول بنيادين قانون پارلمان تبين كرده است. براي قانون عرفي پارلمان سه تعريف ارايه شده است:
    - قواعد بازي دموكراسي
    - قواعد حاكم بر رويه‌هايي كه از طريق آن‌ها قوانين مدني و جزايي تدوين و تصويب مي‌شوند
    - قواعد و آدابي كه بر مجامع و سازمان‌هاي ‌مشورتي و تصميم‌گيري ناظر و حاکم هستند.
  • اگر مایلید از نحوه‌ی سازمان‌دهی به مطالب این وب‌سایت، سر در بیاورید، ادامه این مطلب را اینجا بخوانید!

فهرست مطالب كتاب "دستورنامه‌ رابرت"

ويرايش دهم كتاب رابرتز رولز آو اوردر [2] (دستورنامه رابرت)‌ كه در سال ۲۰۰۰ و در ۸۰۰ صفحه در ايالات متحد آمريكا منتشر شده است، تمام قواعد و رويه‌‌هاي پيش‌گزيده‌ي اداره‌ي انواع مجامع تصميم‌گيري و سازمان‌ها و انحمن‌هاي دموكراتيك را به صورت جامع و كامل تشريح كرده است. ريشه‌ي اين قواعد، به دولت‌‌شهر‌هاي يونان باستان مي‌رسد. سنت‌هاي دموكراسي يونان به روم منتقل شد و برخي از آن‌ها در دوران چهار صد ساله‌ي حكومت امپراتوري رم بر بريتانيا، با سنت‌هاي قبيله‌اي آنگلوساكسون‌ها در آميخت. اما بخش اصلي قانون عرفي پارلماني طي حدود هشتصد سال در پارلمان‌هاي انگلستان ساخته و پرداخته شد و از آنجا به مهاجر نشين‌هاي قاره‌ي جديد انتقال يافت.

به دليل حضور مهاجر نشينان غيرانگليسي تبار در ايالات متحد آمريكا و شكل‌گيري سنت‌هاي متفاوت پارلماني در ايالات مختلف آن كشور، مكتوب كردن و نشر اين قواعد در آمريكا ضرورت پيدا كرد. توماس جفرسو نخستين رئيس مجلس سنا و معاون رئيس جمهور ايالات متحد آمريكا نخستين نگارش اين قواعد را با عنوان راهنمای پراکتیس پارلمانی برای استفاده در سنای ایالات متحده براي استفاده در مجلس سناي آمريكا مكتوب كرد. بعدها، هنري مارتين رابرت براي نخستين بار روايتي از اين قواعد را براي استفاده در انواع جامعه/انجمن‌ها و مجامع تصميم‌گيري گردآوري و در سال ۱۸۷۶ منتشر ساخت. اين كتاب به همت همسر، عروس، پسر و نوه‌ي هنري مارتين رابرت به صورت مرتب مورد بازنگري قرار گرفته و ویرایش‌های جدید آن منتشر شده است و به همین خاطر، از سوي بيش از هشتاد درصدانجمن‌ها و سازمان‌هاي دموكراتيك در كشورهاي توسعه‌يافته، به عنوان «مرجع پارلماني» مورد استناد قرار مي‌گيرد و طبق قواعد آن اداره مي‌شوند. براي مطالعه بيشتر در اين زمينه‌ها به پيشگفتار اين كتاب دراينجا مراجعه فرماييد.

ويرايش دهم اين كتاب كه زير نظر هنري مارتين رابرت سوم و با همكاري گروهي از وكلاي پارلماني، تهیه و منتشر شده است، سال‌ها پيش (۱۳۸۵) به فارسي ترجمه شد و از طريق وب‌سايت‌هاي مختلف در اختيار علاقمندان قرار گرفت. قرار است متن کاغذی آن نیز به همت نشر اختران در آینده‌ی نزدیک منتشر شود.

گفتنی است که ویرایش‌های یازدهم و دوازدهم این کتاب نیز منتشر شده است که با ویرایش دهم آن تفاوت‌های بسیار جزئی دارد.

علاقمندان به متن کامل این کتاب می‌توانند با دفتر کارگاه‌‌های آموزش دستورنامه رابرت (دفتر کادرها) در تهران، با شماره تلفن۸۸۹۱۱۰۱۷ - ۰۲۱ تماس بگیرند. برگزاری انواع کارگاه‌های آموزشی نحوه‌ی اداره مجامع و جلسات تصمیم‌گیری بر اساس قواعد منطقی و عادلانه‌ای که در این کتاب تشریح شده است، و نیز، ارایه مشاوره در خصوص تدوین انواع اساسنامه‌ها و آئین‌نامه‌های جامعه/انجمن/سازمان‌ها نیز بخشی از خدماتی است که دفتر کادرها ارایه می‌دهد.

لازم به یادآوری است که از سوی مؤسسه رابرتز رولز آو اوردر، خلاصه‌ی ویرایش دهم کتاب دستورنامه، به صورت رسمی تهیه و منتشر شده است. ترجمه فارسی این کتاب خلاصه نیز اینجا دردسترس علاقمدان است.

فهرست مطالب ترجمه غيرنهايي ويرايش دهم دستورنامه رابرت در ادامه تقديم مي‌شود:

تازه ترين مقاله ها


تازه ترين مقاله ها


بخش 13: ارجاع

يكشنبه 1 ژوئن 2014
پيشنهاد فرعي ارجاع يا احاله به طور كلي براي ارسال موضوع در دست بررسي براي يك گروه نسبتاً كوچك از افراد منتخب- يك كميته- مورد استفاده قرار مي‌گيرد به نحوي كه موضوع با دقت بررسي شود و در شرايط بهتري براي بررسي در اختيار مجمع قرار بگيرد. پيشنهاد ارجاع همچنين سه نوع دارد كه هدف آن‌ها احاله‌ي موضوع اصلي به يك گروه كوچك نيست،‌ بلكه دادن (...)


بخش 12: اصلاح

يكشنبه 1 ژوئن 2014
پيشنهاد فرعي اصلاح پيشنهادي است كه واژه‌بندي يك پيشنهاد در دست بررسي- و در حدود خاصي معناي آن- را پيش از آنكه در مورد خود پيشنهاد در دست بررسي اقدامي صورت بگيرد، بهبود مي‌بخشد. كاربرد چنين روندي در مورد چيزي كه پيشتر به تصويب رسيده- مانند آئين‌نامه،‌ برنامه يا قطعنامه- به ندرت مي‌تواند مطلوب باشد. بايد خاطر نشان شود كه در آن صورت (...)


بخش 11: تعویق نامشخص

يكشنبه 1 ژوئن 2014
براي فهرست اين پيشنهادها و توصيف خصوصيات آن‌ها به عنوان يك دسته نگاه كنيد به 6، صفحه‌ 60 به بعد تعويق نامشخص (كنار گذاشتن پيشنهاد اصلي بدون رأي‌گيري براي آن) تعويق نامشخص پيشنهادي است مبني بر اينكه مجمع از اتخاذ موضع نسبت به پيشنهاد اصلي خودداري كند. تصويب آن، پيشنهاد اصلي را (در مدت زمان برگزاري اجلاس) مي‌كُشد و مانع رأي‌گيري (...)


بخش 10- پيشنهاد اصلي

شنبه 31 مه 2014
پيشنهاد اصلي همانگونه كه در 3 تا 6 توضيح داده شد، پيشنهاد اصلي پيشنهادي است كه طرح آن كاري را در برابر مجمع قرار مي‌دهد؛ چنين پيشنهادي فقط هنگامي مي‌تواند مطرح شود كه هيچ پيشنهاد ديگري در دست بررسي نباشد. تمايز بين پيشنهاد اصلي اوليه و پيشنهاد اصلي ضمني تقسيم پيشنهادهاي اصلي به پيشنهادهاي اصلي اوليه و ضمني در 6 ذكر شد و در ادامه (...)


بخش9. انوع ويژه نشست‌هاي كاري

شنبه 31 مه 2014
نشست عادي اصطلاح نشست عادي به نشست كاري دوره‌اي يك انجمن دائمي، شعبه‌ي محلي، يا بورد اشاره مي‌كند كه به صورت هفتگي، ماهانه، فصلي، يا در فواصل مشابه، در روزي (مانند «سه‌شنبه‌ي اول هر ماه»)، كه بايد توسط آئين‌نامه تعيين شده باشد، برگزار مي‌شود و ساعت برگزاري جلسه را نيز مقررات اجرايي انجمن تعيين مي‌كند. اگر يك سازمان تاريخ نشست‌هاي (...)


بخش8. نشست، اجلاس، تنفس و ختم جلسه

شنبه 31 مه 2014
توضيح اصطلاح‌ها در يك مجمع، همان گونه كه پيشتر در صفحه‌هاي 2 تا 3 و 24 به آن اشاره شد،‌ با هر بار مجتمع شدن اعضاء براي انجام كار يك نشست تشكيل مي‌شود؛ اما واحد كاملي از درگير شدن مجمع در كارها يك اجلاس است، كه (در مورد كلي شامل تمام انواع مجامع) از يك يا چند نشست تشكيل مي‌شود. اصطلاح اجلاس يك مفهوم بنيادي است كه در بسياري از قواعد (...)


فصل سوم - توصيف پيشنهادها در تمام دسته‌بندي‌ها

بخش هفتم - خصوصيات توصيفي استاندارد پيشنهادها

شنبه 31 مه 2014
خصوصيات توصيفي استاندارد پيشنهادها بسياري از مهم‌ترين قواعد حاكم بر استفاده از پيشنهادها‌ي جداگانه‌اي كه در اين فصل توصيف شدند به هشت خصوصيت توصيفي استاندارد تقليل مي‌يابند. اين خصوصيات، علاوه بر شمول قواعد اساسي رويه‌‌اي براي هر پيشنهاد،‌ به عنوان نقاط مقايسه‌اي نشان مي‌دهند كه چگونه آن پيشنهاد با يك پيشنهاد اصلي شباهت يا تفاوت (...)


فصل سوم - توصيف پيشنهادها در تمام دسته‌بندي‌ها

بخش ششم: توصيف دسته‌ها و پيشنهادهاي جداگانه

شنبه 31 مه 2014
پيشنهادهاي اصلي پيشنهاد اصلي پيشنهادي است كه طرح آن موضوعي را در برابر مجمع قرار مي‌دهد. همانطور كه پيشتر گفته شد، يك پيشنهاد اصلي فقط هنگامي مي‌تواند مطرح شود كه هيچ پيشنهاد ديگري در دست بررسي نباشد. معمول است كه بين پيشنهادهاي اصلي اوليه و پيشنهادهاي اصلي ضمني-كه ماهيت موضوع آن‌ها اصلاً متفاوت است- تمايز قائل شد. تفاوت در قواعد (...)


بخش پنجم - دسته‌بندي‌هاي اساسي؛ نظام اولويت‌بندي پيشنهادها

شنبه 31 مه 2014
دسته‌ي پيشنهادها همانطور كه در فصل II خاطر نشان شد، كلمه‌ي پيشنهاد به يك طرح رسمي از سوي يك عضو، در يك نشست اشاره دارد، مبني بر اينكه مجمع دست به اقدامي بزند. پيش از آنكه موضوعي بتواند مورد بررسي قرار بگيرد، بايد به صورت يك پيشنهاد در مجمع مطرح شود. همانطور كه در فصل قبل خاطر نشان شد، از نوع اساسي پيشنهاد كه به عنوان پيشنهاد اصلي (...)


بخش چهارم: رسيدگي به يك پيشنهاد

يكشنبه 18 مه 2014
جزئيات رسيدگي به يك پيشنهاد متناسب با شرايط متفاوت است. در وضعيت عادي، به ويژه براي بررسي امور جديد، شش مرحله‌ي اساسي بايد طي شود: سه مرحله كه طي آن‌ها يك پيشنهاد در مجمع مطرح مي‌شود، و سه مرحله‌ي ديگر براي رسيدگي به آن پيشنهاد. نحوه‌ طرح پيشنهاد در مجمع يك پيشنهاد معمولاً طي سه مرحله در برابر مجمع مطرح مي‌شود كه عبارتند از: 1) يك (...)

پذيرش | تماس | نقشه‌ى سايت | | آمار سايت | بازديد كنندگان : 586884

 پيگيرى فعاليت سايت fa    ?

سايت با اسپيپ درست شده است 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License